John Boyd Orr, britisk ernæringsfysiolog og landbruksekspert, dr.med., rektor ved University of Glasgow fra 1945. Under første verdenskrig medlem av krigskabinettets komité for matvareforsyningen; gjorde i 1930-årene en epokegjørende innsats ved undersøkelser av ernæringsforholdene i Storbritannia, og fremla forslag om å sikre landbrukets avsetningsmuligheter og samtidig de brede lags kjøpeevne ved hjelp av subsidier. Disse forslag fikk en bestemmende innflytelse på britisk kostholdspolitikk. Internasjonal betydning fikk hans ideer ved opprettelsen av FAO, hvor han som organisasjonens første generaldirektør 1945–48 utførte et grunnleggende arbeid. Formann i det britiske fredsråd og ærespresident i En Verden-bevegelsen. Boyd Orr ble æresdoktor ved en rekke universiteter og høyskoler, bl.a. ved Norges Landbrukshøgskole 1949. Nobels fredspris 1949.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.