Eva Joly

Faktaboks

Eva Joly
Gro Eva Joly, født Gro Eva Farseth
Født
5. desember 1943, Oslo

Eva Joly

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Eva Joly, norskfødt fransk politiker, jurist og tidligere forhørsdommer. Kandidat for Europe Écologie Les Verts ved presidentvalget i Frankrike 2012.

Eva Joly er internasjonalt kjent for sin kamp mot økonomisk kriminalitet. Hun ble tildelt Sofieprisen 2012, ifølge juryen for hennes «kamp mot en grådighetskultur som forårsaker problemer for mennesker og miljø». I 2002 ble hun kåret til Årets europeer av bladet Reader's Digest.

Karriere

Eva Joly har arbeidet mange år i Frankrike, og som forhørsdommer har hun blant annet stått i spissen for avsløringen av korrupsjonen i oljeselskapet Elf Aquitaine og i storbanken Crédit Lyonnais.

2002–05 var Eva Joly spesialråd i Justisdepartementet med ansvar for Norges arbeid internasjonalt mot korrupsjon og hvitvasking. I perioden 2005–08 var hun tilknyttet Utenriksdepartementet som leder for arbeidet mot korrupsjon og økonomisk kriminalitet i Norges hovedsamarbeidsland for bistand.

Politisk engasjement

I 2009 stilte Eva Joly til valg for det franske grønne partiet og ble valgt inn som representant i Europaparlamentet, hvor hun ledet utviklingskomiteen. Hun var derved en av parlamentets 20 komitéledere. Eva Joly ble gjenvalgt som representant i Europaparlamentet i 2014.

Eva Joly var kandidat for Europe Écologie Les Verts (EELV) under presidentvalget i Frankrike i 2012. Valget ble ingen suksess for Joly, som endte med 2,31 prosent av stemmene i første runde av valget.

Publikasjoner

  • Notre affaire à tous (utkom i Frankrike 2000).
  • Korrupsjonsjeger. Fra Grünerløkka til Palais de Justice (selvbiografi, 2001)
  • Er det en slik verden vi vil ha? (2003)
  • La Force qui nous manque (memoarer, utkom i Frankrike i 2007, senere også utgitt på norsk under tittelen Jakten fortsetter. En liten bok om livsmot.)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Aasheim, Erik: Eva Joly; rød klut, grønne drømmer, Kagge forlag 2012

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg