Elf Aquitaine

Artikkelstart

Société Nationale Elf Aquitaine er et tidligere fransk oljeselskap som ble dannet i 1976 ved en sammenslutning av selskapene Elf og Aquitaine. Selskapet drev også petrokjemisk og kosmetisk industri.

Faktaboks

Uttale
– akitˈɛn

Elf var opprinnelig et varemerke for bensin i statseide ERAP (Entreprise de Recherches et d'Activités Pétrolières), som ble dannet i 1965 ved sammenslutning av flere helt eller delvis statseide selskaper innen petroleumssektoren. Etter hvert ble ERAP kjent som Elf-gruppen. ERAP hadde også aksjemajoriteten i oljeselskapet Société Nationale des Pétroles d'Aquitaine, som ble grunnlagt av Vichy-regjeringen under andre verdenskrig.

Den franske stat hadde ved fusjonen cirka 70 prosent eierandel i Elf Aquitaine. I 1990-årene ble selskapet gradvis privatisert og i 2000 overtatt av franske Total, som skiftet navn til TotalFinaElf, fra 2003 igjen Total.

Elf i Norge

I Norge ble Elf etablert i 1965 og var aktiv innen leteboring og petroleumsutvinning i Nordsjøen, blant annet på Ekofisk- og Frigg-feltene.

Gjennom sitt arbeid som fransk forhørsdommer ble norske Eva Joly i 1990-årene kjent for sin avdekking av korrupsjon i Elf Aquitaine. Saken førte blant annet til at den tidligere franske utenriksministeren Roland Dumas og Elfs tidligere konsernsjef ble dømt til fengselsstraffer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg