hemmelig avlytting

Artikkelstart

Hemmelig avlytting, ubemerket lytting ved hjelp av teknisk innretning. I 1958 ble det i straffeloven av 1902 tilføyd en ny bestemmelse som er videreført i dagens straffelov § 205 med en strafferamme på inntil 2 års fengsel.

Bestemmelsen rammer den som uberettiget ved bruk av teknisk hjelpemiddel hemmelig avlytter eller gjør hemmelig opptak av telefonsamtale eller annen kommunikasjon mellom andre, eller av forhandlinger i lukket møte som han ikke selv deltar i, eller som han uberettiget har skaffet seg tilgang til

Bestemmelsen rammer både private og offentlige myndigheters hemmelige avlytting, men gjelder ikke når politiet har fått tillatelse av retten til å foreta avlytting av kommunikasjonsutstyr, se kommunikasjonskontroll. Straffeprosessloven kap. 16 b gir også adgang til ved teknisk innretning å avlytte eller gjøre opptak av telefonsamtale eller annen samtale med en mistenkt dersom politiet enten selv deltar i samtalen eller har fått samtykke fra en av samtalepartene.

Lund-kommisjonen

Påstander om ulovlig avlytting (telefon- eller romavlytting) førte til at Stortinget i 1994 satte ned en kommisjon som avgav sin rapport i 1996. Granskingen omfattet Politiets overvåkingstjeneste, Forsvarets sikkerhetstjeneste og Forsvarets etterretningstjeneste i etterkrigstiden. Kommisjonen konkluderte med at det hadde vært drevet en utstrakt overvåking av norske borgere, til dels i strid med regelverket.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg