Presidentvalget i Frankrike 2017

Artikkelstart

Presidentvalget i Frankrike 2017 ble avholdt i to runder våren 2017. Første runde ble avholdt 23. april, andre runde 7. mai.

Valget ble preget av et historisk tilbakeslag for de etablerte og tradisjonelt største partiene i fransk politikk, sosialdemokratiske Parti Socialiste og nygaullistiske Les Républicains. Ingen av de to partienes kandidater gikk videre til andre runde, denne sto mellom Emmanuel Macron fra bevegelsen La République en marche og Marine Le Pen fra Front National. Dette er første gang i den femte republikkens historie at ingen av de to store etablerte partiene gikk videre til andre runde.

Nederlaget ble størst for Parti Socialiste, som så sin kandidat Benoît Hamon bli parkert med bare 6,36 prosent av stemmene. En svekket og upopulær Francois Hollande valgte å ikke søke en gjenvalg, som første sittende president i den femte republikken. Primærvalget i partiet endte som en strid mellom ulike fløyer. Hamon, som selv tilhører den mer venstreorienterte delen av partiet, gikk seirende ut av en kandidatstrid mot blant andre den sentrumsorienterte tidligere statsministeren Manuel Valls. Men Hamon mislyktes i et presidentvalg der partiet tapte velgere til flere andre kandidater.

Sentrale politikere fra Parti Socialiste, deriblant Manuel Valls, vendte Hamon ryggen og oppfordret til å stemme på Emmanuel Macron, som selv hadde vært økonomi- og industriminister under Hollande. Macron meldte seg ut av partiet da han gikk av som minister, og distanserte seg raskt fra den upopulære presidenten. Mens Parti Socialiste var splittet og svekket startet Macron sin egen bevegelse, En Marche, som han gikk til valg for. Det var vellykket. Valget endte med av Macron ble valgt til president etter Hollande, som den yngste presidenten i fransk historie.

Hamon og hans parti ble også utfordret fra venstre, av Jean-Luc Mélenchon, en kandidat som i likhet med Macron har bakgrunn fra partiet, deriblant som minister. Også sosialisten Mélenchon gikk til valg med en ny bevegelse i ryggen, La France insoumise, og endte som nummer fire i valget, med nesten 20 prosent av stemmene.

På høyresiden endte primærvalget i Les Républicains med at Francois Fillon, tidligere statsminister under Nicolas Sarkozy, ble kandidat etter å ha parkert Sarkozy i første runde av primærvalget og Alain Juppé i andre runde. Fillon ble i innspurten av presidentvalgkampen herjet av avsløringer av at han hadde ansatte både kona og parets to barn som assistenter. Han endte med en oppslutning på 20 prosent.

For innvandringsfiendtlige Front National var det andre gang partiets kandidat gikk til andre runde av et presidentvalg. Første gang var i 2002, da Jean-Marie Le Pen gikk til andre runde. Denne gangen gikk datteren Marine Le Pen videre fra første runde i presidentvalget med 21 prosent av stemmene. Hun ble parkert i andre runde, der motstanden mot Front National sikret Macron en oppslutning på 66 prosent av stemmene.

Presidentvalget ble holdt under unntakstilstand, etter terrorangrepene i Paris i november 2015.

Stemmefordeling i andre runde av presidentvalget
Parti Kandidat Oppslutning i prosent
La République en marche Emmanuel Macron 66,10
Front National Marine Le Pen 33,90
Stemmefordeling i første runde av presidentvalget
Parti Kandidat Oppslutning i prosent
La République en marche Emmanuel Macron 24,01
Front National Marine Le Pen 21,30
Les Républicaines Francois Fillon 20,01
La France insoumise Jean-Luc Mélenchon 19,58
Parti Socialiste Benoît Hamon 6,36
Debout la France Nicolas Dupont-Aignan 4,70
Résistons Jean Lassalle 1,21
Nouveau Parti Anticapitaliste Philippe Poutou 1,09
Union populaire républicaine Francois Asselineau 0,92
Lutte Ouvrière Nathalie Arthaud 0,64
Solidarité et progrès Jacques Cheminade 0,18

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg