Manuel Valls

Faktaboks

Manuel Valls
Født
13. august 1962, Barcelona
Manuel Valls fra Sosialistpartiet er Frankrikes statsminister.
Frankrikes statsminister, Manuel Valls, sammen med Matteo Renzi, den italienske statsministeren av . CC BY 2.0

Manuel Valls, fransk politiker fra Sosialistpartiet, statsminister i Frankrike fra 2014 til 2016.

Valls var innenriksminister under statsminister Jean-Marc Ayrault fra 16. mai 2012. Etter et svakt resultat for partiet under lokalvalget ble Valls 31. mars 2014 utnevnt til ny statsminister etter Ayrault.

25. august 2014 søkte Valls avskjed, men fikk umiddelbart oppdrag fra president François Hollande å danne en ny regjering. Dette skjedde etter intern strid innad i regjeringen om den økonomiske politikken. En sentral kritiker var økonomiminister Arnaud Montebourg, som kort tid før Valls søkte avskjed kritiserte regjeringens økonomiske politikk og mente landet ikke skulle la seg dirigere av Tyskland og det han karakteriserte som en tysk «besettelse av stramme budsjetter».

I den nye regjeringen Valls presenterte 26. august var Montebourg erstattet av Emmanuel Macron. Også andre kritikere av regjeringens politikk var byttet ut: Benoît Hamon var erstattet av Najat Vallaud-Belkacem som utdanningsminister, mens Aurélie Filippetti var erstattet av Fleur Pellerin som kulturminister.

Manuel Valls gikk av som statsminister 6. desember 2016 etter å ha kunngjort at han ønsket å stille som kandidat til presidentvalget våren 2017. Valls ble imidlertid ikke valgt som sosialistpartiets presidentkandidat i primærvalget i januar 2017, da partiets sympatisører i stedet foretrakk Benoît Hamon.

Politisk liv

Valls ble medlem av Sosialistpartiet allerede som 17-åring i 1980, og har hatt en rekke sentrale posisjoner i partiet. Før han ble innenriksminister var Valls medlem av den franske nasjonalforsamlingen fra 2002 til 2012. Han var ordfører i Evry fra 2001 til 2012.

Under primærvalget i 2011 var han en av Sosialistpartiets presidentkandidater, men fikk bare seks prosent av stemmene. Valls regnes som en av de mer høyreorienterte i Sosialistpartiet og har vært både populær og omstridt innad i eget parti.

Personlig liv

Manuel Carlos Valls Galfetti ble født i Barcelona, Spania 1962, og ble fransk statsborger 20 år senere. Han er gift med den franske fiolinisten Anne Gravoin.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg