Parti Socialiste

Partiets logo

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Parti Socialiste, PS. Sosialdemokratisk parti i Frankrike. Partiet ble grunnlagt i 1969, da det erstattet Section Française de l'Internationale Ouvrière (SFIO).

Faktaboks

uttale:
partˈi socialiste

Partiet har svingt mye i oppslutning, men har i perioder vært landets største parti. PS hadde presidenten i Frankrike i 1981-95 (François Mitterrand) og statsministeren 1981-86, 1988-93 og 1997-2002.

Siden valget i 2012 har partiet igjen hatt både president og statsminister. Francois Hollande har sittet som president siden 2012, mens Jean-Marc Ayrault satt som statsminister fra 2012-2014, da han ble erstattet av Manuel Valls.

1980- og 1990-tallet

Fra 1981 til 1995 satt François Mitterrand, en av partiets mest dominerende lederskikkelser historisk, som president i Frankrike.

Under valget i 1995 forsøkte daværende leder, Lionel Jospin, å etterfølge Mitterrand som president, men tapte for Jacques Chirac fra det gaullistiske høyrepartiet Rassemblement pour la République (RPR). Jospin kapret 47,36 prosent av stemmene i andre runde av presidentvalget, mot 52,64 prosent for Chirac.

I november og desember 1995 ble Frankrike lammet av den mest omfattende sosiale konflikten i landet siden 1968. Den sosiale uroen bidro til å sikre en allianse av venstrepartier under navnet Gauche Plurielle seieren under parlamentsvalget i 1997. Jospin ble landets statsminister og ledet en regjeringskoalisjon som i tillegg til PS besto av Parti communiste français (PCF), Parti Radical de Gauche (PRG), Mouvement des citoyens (MDC) og Les Verts.

2000-tallet

Etter fem år i regjering gikk PS på en kraftig smell under presidentvalget i 2002. Med bare 16,18 prosent av stemmene lyktes det ikke Jospin å komme seg til andre runde i presidentvalget. Andre runde ble stående mellom Chirac og Jean-Marie Le Pen fra det innvandringsfiendtlige partiet Front National på ytre høyre fløy i fransk politikk. Dette sendte sjokkbølger inn i Frankrike, og andre runde endte med at Chirac ble gjenvalgt med over 80 prosent av stemmene. Parlamentsvalget senere samme år ble også en nedtur for PS.

Etter nederlaget i presidentvalget trakk Jospin seg som leder av partiet, og ble etterfulgt av François Hollande.

Hollande var en av flere som ble nevnt som mulig kandidat for partiet foran presidentvalget i mai 2007. I november 2006 ble imidlertid Hollandes samboer Ségolène Royal valgt til å være partiets kandidat, i strid mot blant andre Dominique Strauss-Kahn. Royal kom til andre runde i presidentvalget, men tapte med 46,94 prosent av stemmene for Nicolas Sarkozy.

I tiden etter presidentvalget var partiet preget av dyp og bitter strid, blant annet om hvem som skulle lede partiet. Royal måtte til slutt gi tapt for Martine Aubry, som i november 2008 ble utropt til partiets nye leder med et knapt flertall av partistemmene. Aubry var leder fram til Harlem Désir ble valgt som hennes etterfølger på partiets kongress i Toulouse i oktober 2012.

Høsten 2011 gjennomførte Sosialistpartiet primærvalg for å bestemme hvem som skal være partiets kandidat under det franske presidentvalget i 2012. Dette er det første primærvalget i partiets historie som har vært åpent også for personer som ikke har vært medlemmer av Sosialistpartiet. Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn var lenge favoritt til å bli partiets kandidat, før han i mai 2011 ble arrestert, anklaget for seksuelle overgrep mot en stuepike på et hotell i New York.

Første runde i primærvalget ble gjennomført 9. oktober. Primærvalget har fått stor oppmerksomhet i Frankrike, og det ble avgitt mer enn 2,5 millioner stemmer i første runde. Ingen av kandidatene fikk mer enn 50 prosent av stemmene, og de to med flest stemmer gikk videre til en andre runde. Slik fordelte stemmene seg i første runde:

Andre runde av primærvalget ble avholdt 16. oktober. Dette endte med at Hollande ble valgt til partiets kandidat for presidentvalget i 2012. I mai 2012 gikk Hollande seirende ut av andre runde av presidentvalget, mot sittende president Nicolas Sarkozy. Etter valget ble Jean-Marc Ayrault utnevnt av Hollande til ny statsminister. Han fortsatte med støtte fra et flertall bak seg i parlamentet etter at Sosialistpartiet gikk seirende ut av parlamentsvalget som ble avholdt etter presidentvalget.

Etter et svært dårlig lokalvalg i mars 2014, da partiet mistet rundt 100 kommuner til høyresiden, gikk Ayrault av som statsminister. Manuel Valls ble utnevnt til ny statsminister. Departementsvalget i mars 2015 ga også svært skuffende resultater til partiet. Venstresiden endte tilsammen med 34 av 101 departementer.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg