Parti Socialiste, PS. Sosialdemokratisk parti i Frankrike. Partiet ble grunnlagt i 1969, da det erstattet Section Française de l'Internationale Ouvrière (SFIO).

Partiet har svingt mye i oppslutning, men har i perioder vært landets største parti. PS hadde presidenten i Frankrike i 1981-95 (François Mitterrand) og statsministeren 1981-86, 1988-93 og 1997-2002.

Siden valget i 2012 har partiet igjen hatt både president og statsminister. Francois Hollande har sittet som president siden 2012, mens Jean-Marc Ayrault satt som statsminister fra 2012-2014, da han ble erstattet av Manuel Valls.

Fra 1981 til 1995 satt François Mitterrand, en av partiets mest dominerende lederskikkelser historisk, som president i Frankrike.

Under valget i 1995 forsøkte daværende leder, Lionel Jospin,  å etterfølge Mitterrand som president, men tapte for Jacques Chirac fra det gaullistiske høyrepartiet Rassemblement pour la République (RPR). Jospin kapret 47,36 prosent av stemmene i andre runde av presidentvalget, mot 52,64 prosent for Chirac.

I november og desember 1995 ble Frankrike lammet av den mest omfattende sosiale konflikten i landet siden 1968. Den sosiale uroen bidro til å sikre en allianse av venstrepartier under navnet Gauche Plurielle seieren under parlamentsvalget i 1997. Jospin ble landets statsminister og ledet en regjeringskoalisjon som i tillegg til PS besto av Parti communiste français (PCF), Parti Radical de Gauche (PRG), Mouvement des citoyens (MDC) og Les Verts.

Etter fem år i regjering gikk PS på en kraftig smell under presidentvalget i 2002. Med bare 16,18 prosent av stemmene lyktes det ikke Jospin å komme seg til andre runde i presidentvalget. Andre runde ble stående mellom Chirac og Jean-Marie Le Pen fra det innvandringsfiendtlige partiet Front National på ytre høyre fløy i fransk politikk. Dette sendte sjokkbølger inn i Frankrike, og andre runde endte med at Chirac ble gjenvalgt med over 80 prosent av stemmene. Parlamentsvalget senere samme år ble også en nedtur for PS.

Etter nederlaget i presidentvalget trakk Jospin seg som leder av partiet, og ble etterfulgt av François Hollande.

Hollande var en av flere som ble nevnt som mulig kandidat for partiet foran presidentvalget i mai 2007. I november 2006 ble imidlertid Hollandes samboer Ségolène Royal valgt til å være partiets kandidat, i strid mot blant andre Dominique Strauss-Kahn. Royal kom til andre runde i presidentvalget, men tapte med 46,94 prosent av stemmene for Nicolas Sarkozy.

I tiden etter presidentvalget var partiet preget av dyp og bitter strid, blant annet om hvem som skulle lede partiet. Royal måtte til slutt gi tapt for Martine Aubry, som i november 2008 ble utropt til partiets nye leder med et knapt flertall av partistemmene. Aubry var leder fram til Harlem Désir ble valgt som hennes etterfølger på partiets kongress i Toulouse i oktober 2012.

Høsten 2011 gjennomførte Sosialistpartiet primærvalg for å bestemme hvem som skal være partiets kandidat under det franske presidentvalget i 2012. Dette er det første primærvalget i partiets historie som har vært åpent også for personer som ikke har vært medlemmer av Sosialistpartiet. Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn var lenge favoritt til å bli partiets kandidat, før han i mai 2011 ble arrestert, anklaget for seksuelle overgrep mot en stuepike på et hotell i New York.

Første runde i primærvalget ble gjennomført 9. oktober. Primærvalget har fått stor oppmerksomhet i Frankrike, og det ble avgitt mer enn 2,5 millioner stemmer i første runde. Ingen av kandidatene fikk mer enn 50 prosent av stemmene, og de to med flest stemmer gikk videre til en andre runde. Slik fordelte stemmene seg i første runde:

Andre runde av primærvalget ble avholdt 16. oktober. Dette endte med at Hollande ble valgt til partiets kandidat for presidentvalget i 2012. I mai 2012 gikk Hollande seirende ut av andre runde av presidentvalget, mot sittende president Nicolas Sarkozy. Etter valget ble Jean-Marc Ayrault utnevnt av Hollande til ny statsminister. Han fortsatte med støtte fra et flertall bak seg i parlamentet etter at Sosialistpartiet gikk seirende ut av parlamentsvalget som ble avholdt etter presidentvalget.

Etter et svært dårlig lokalvalg i mars 2014, da partiet mistet rundt 100 kommuner til høyresiden, gikk Ayrault av som statsminister. Manuel Valls ble utnevnt til ny statsminister. Departementsvalget i mars 2015 ga også svært skuffende resultater til partiet. Venstresiden endte tilsammen med 34 av 101 departementer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.