Les Républicains

Av .

Artikkelstart

Les Républicains er et fransk nygaullistisk politisk parti. Partiet het tidligere Union pour un Mouvement Populaire (UMP). Les Républicains er etterfølger til det gamle gaullistpartiet, som fra 1976 til 2002 gikk under navnet Rassemblement pour la République (RPR). Partiet byttet navn til Les Républicains (LR) i mai 2015.

Faktaboks

Også kjent som
fork. LR fr. 'Republikanerne'

Historikk

I forbindelse med presidentvalgkampen i 2002 gikk president Jacques Chirac til valg under valgparaplyen l'Union pour la Majorité Présidentielle ('Unionen for flertall til presidenten'), siden omdøpt til Union pour un Mouvement Populaire, som har samme forkortelse.

Partileder i 2002–2004 var Alain Juppé, president Chiracs håndplukkede etterfølger, som måtte trekke seg da han ble dømt for korrupsjon. I 2004 ble Chiracs argeste rival Nicolas Sarkozy partileder. Sarkozy fortsatte som leder av UMP, i tillegg til å være landets president, etter at han gikk seirende ut av presidentvalget i 2007. Etter Sarkozys nederlag i presidentvalget fem år senere var det duket for lederskifte i UMP.

I november 2012 overtok tidligere generalsekretær Jean-François Copé som partileder etter en svært knapp seier mot rivalen i kampen om ledervervet, François Fillon.

To år senere, i november 2014, gjorde Nicolas Sarkozy comeback som leder for partiet. Han ble valgt som leder med 64,5 prosent av stemmene, mot 29 prosent for rivalen Bruno le Maire.

UMP ble utropt til vinnere av departementsvalget i mars 2015. Her vant høyresiden, med UMP i spissen, 66 av 101 departementer. Seieren i dette valget regnes som svært viktig i forkant av presidentvalget i 2017. Det gjelder også regionvalget i desember 2015, da partiet i andre runde fikk i overkant av 40 prosent av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg