Marine Le Pen

Faktaboks

Marine Le Pen
Født
5. august 1968, Neuilly-sur-Seine

Marine Le Pen i Paris 1. mai 2010.

Marine Le Pen
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Marine Le Pen, fransk advokat og politiker. Hun er leder av det franske partiet Rassemblement National (Nasjonal Samling, tidligere Front National). Le Pen overtok som leder under partiets landsmøte i januar 2011, etter en lederstrid mellom partiets grunnlegger Jean-Marie Le Pen og Bruno Gollnisch, som lenge var ansett som nummer to i partiet.

Marine Le Pen er den yngste av Jean-Marie Le Pens tre døtre, og overtok ledervervet etter sin far, som hadde ledet det høyreekstreme partiet siden det ble etablert i 1972.

Presidentvalgene i 2012 og 2017

Marine Le Pen var presidentkandidat for Rassemblement National under presidentvalget i Frankrike i 2012. Hun fikk 17,9 prosent av stemmene i første runde av valget, et historisk godt resultat for en kandidat fra Rassemblement National. Det var likevel ikke nok til å gå til andre runde av valget.

I 2017 var hun nok en gang kandidat i presidentvalget. Denne gangen gikk hun videre til andre runde, med 21,3 prosent av stemmene i første runde. I andre runde tapte hun mot Emmanuel Macron, med 33,9 prosent av stemmene. Dette var likevel den høyeste oppslutningen om en kandidat fra partiet ved noe presidentvalg. Til sammenligning stemte 5,5 millioner velgere på hennes far da han gikk til andre runde av presidentvalget i 2002, mens i overkant av 10,6 millioner stemte på Marine Le Pen i andre runde i 2017.

Rassemblement Nationals arvtaker

Hun representerer partiet i Europaparlamentet, etter å først ha blitt innvalgt i 2004 og deretter gjenvalgt i 2009 og i 2014.

Marine Le Pen lyktes ikke med å få en plass i den franske nasjonalforsamlingen under parlamentsvalget våren 2012, da hun ikke fikk flertall i valgdistriktet Hénin Beaumont. Partiet lyktes likevel å få to representanter i nasjonalforsamlingen, en av dem er Marine Le Pens niese Marion Maréchal-Le Pen som i en alder av 22 år ble valgt inn i nasjonalforsamlingen som den yngste i det moderne Frankrikes historie.

Marine Le Pen har lang bakgrunn fra Rassemblement National. Hun ble medlem av partiet allerede som attenåring i 1986, og har hatt en rekke verv før hun til slutt ble partileder. Siden 2000 har hun blant annet markert seg som leder av Générations Le Pen, en organisasjon med et uttalt mål om å spre Le Pens ideer og «avdemonisere» partiet.

Valget av Marine Le Pen som leder av Rassemblement National representerte en kontinuitet i partiets politikk, men Marine Le Pen skiller seg likevel fra sin far på enkelte områder, ikke minst i framtoning. Hun har et uttalt mål om å bedre partiets rykte, om å modernisere det, gjøre det mer stuerent og utvide fokus til å handle om mer enn innvandring og sikkerhet. Samtidig forfekter hun de samme prinsippene og har samme politiske plattform som sin forgjenger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg