Det gamle spill om Enhver

Det gamle spill om Enhver. Titteltresnitt fra det nederlandske Eckerlye, 1496.

.
Lisens: fri

Det gamle spill om Enhver, senmiddelaldersk skuespill som er en allegorisk fremstilling av menneskets forberedelser overfor døden. Stykket hører til de såkalte moraliteter, dvs. skuespill der menneskelige dyder og egenskaper fremstilles som personer.

Skuespillet er bevart i en nederlandsk tekst, Elckerlijc, forfattet i Flandern ca. 1480, og i en engelsk oversettelse av denne, Everyman, fra ca. 1520. Det skal ifølge forordet til den latinske bearbeidelsen Homulus (1536) være skrevet av Petrus Diesthemius (Pieter van Diest) og skal være oppført første gang i Antwerpen 1485. Enhver er typisk for den såkalte rederijker-dramatikken i Sør-Nederlandene (se rederijker).

Dramaet har gjennom tidene vært gjenstand for en rekke bearbeidelser, bl.a. til latin (Hecastus, 1539), til tysk av Hans Sachs, til nedertysk av Johann Stricker. På 1900-tallet ble stoffet på ny behandlet av Hugo von Hofmannsthal i dramaet Jedermann (1911), som årlig spilles under Festspillene i Salzburg. Norske oversettelser av Elckerlijc, Hecastus og Jedermann i Tre spill om Enhver (1978).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg