Faktaboks

United Nations Conference on Trade and Development

UNCTAD

Uttale
– kˈånfərens ån treid ænd divˈeləpmənt

Emblem

.
Lisens: fri

United Nations Conference on Trade and Development, eller FNs konferanse for handel og utvikling, ble opprettet i 1964 som et permanent organ etter vedtak av FNs generalforsamling (192 medlemsland (2006)).

Mellom konferansene, som holdes hvert fjerde år, ledes arbeidet av et styre, Trade and Development Board. Organisasjonen har et permanent sekretariat i Genève.

Hovedoppgaven er å forhandle frem ordninger for å regulere internasjonal handel og systemer for mest mulig stabile priser, med særlig vekt på de vareslagene utviklingslandene produserer.

Ved etableringen av Verdens handelsorganisasjon (WTO) 1995 ble det reist spørsmål om UNCTADs fremtid, men de fleste utviklingslandene har holdt fast ved UNCTAD, selv om mange av de viktigste forhandlingene nå foregår innen rammen av WTO. Se også ny økonomisk verdensorden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg