System av kirkelige domstoler mot kjetteri som opererte etter inkvisisjonsprinsippet. Opprettet 1536 etter modell av Den spanske inkvisisjonen. Endelig avskaffet 1821. 

Den ble ledet av en storinkvisitor som ble valgt av kongen og utnevnt av kongen. Storinkvisitorene valgte inkvisitorene som bemannet tribunalene. Under storinkvisitoren og det kongelige inkvisisjonsrådet i Lisboa lå det fire tribunaler: Lisboa, Evora, Coimbra og Goa. Tribunalet i Goa hadde ansvaret for alle saker fra Asia og Øst-Afrika. Lisboa hadde ansvaret for Brasil, Vest-Afrika, Atlanterhavsøyene og portugisiske fartøyer i hele verden.

Hovedgrunnen til opprettelse av en inkvisisjon i Portugal var de mange konvertittene fra jødedommen til katolisismen som ble mistenkt for å praktisere jødedom i hemmelighet. De fleste anklagede for protestantisme var utlendinger. Inkvisisjonen dømte også folk for trolldom, blasfemi og forskjellige typer påstander som var i strid med katolsk doktrine. I Goa ble mange konvertitter fra hinduismen rettsforfulgt.

  • Paiva, José Pedro og  Marcocci, Guiseppe. (2013). História da Inquisição Portuguesa 1536-1821. A Esfera dos Livros.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.