Coimbra

Coimbra er en by i Portugal som ligger i landskapet Centro, ved bredden av elven Mondego. Byen ligger nordøst for Lisboa og har om lag 133 940 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
kwˈimbrʌ

Coimbra var Portugals hovedstad gjennom en lang periode i middelalderen, i årene 1139 til 1256. I dag er byen en livlig universitetsby, som også har en god del turisme og et rikt kulturliv.

Portugals eldste universitet, stiftet i år 1290 i Lisboa, ble etter å ha vært flyttet flere ganger til slutt fast etablert i Coimbra i år 1537. Universitetet holder til i det gamle kongeslottet, og er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Universitetsområdet ligger i gamlebyen, med flott beliggenhet på en høyde. Mange vakre kirker, blant annet den romanske domkirken Santa Cruz, den gamle katedralen Sé Velha, et av landets fineste romanske byggverk, samt katedralen Sé Nova ligger også i området. Universitetsbygningene i denne byen ble referanser ved utviklingen av utdanningsinstitusjoner i andre portugisisktalende land. Universitetet i Oslo har utvekslingsavtale med universitetet her. Her er en betydelig andel internasjonale studenter.

Coimbra het Aeminium i romertiden. I år 878 ble byen erobret fra maurerne av Alfons 3 av Asturias og León. I år 1064 ble den erobret av Ferdinand 1 av Castilla.

Byen er også et handelssenter for et fruktbart område med korn-, oliven- og vindyrking, og har også noe lettindustri.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg