Évora

Évora. Capela dos Ossos (’benkapellet’) i katedralen er dekorert med ben fra rundt 5000 mennesker. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Évora er en by i Portugal i Alentejo. Byen ligger i innlandet omlag 120 kilometer sørøst for Lisboa og har 52 664 innbyggere (2018). Byen har handelsnæringer, turisme, og også noe næringsmiddel- og tekstilindustri. I byen ligger et museum med en romersk samling, og her er også kunstmuseer og teater. Universitetet er fra 1973. Byen var tidligere et erkebispesete.

Faktaboks

Uttale
ˈévora

Bybeskrivelse

Évora er den største og viktigste av byene i Alentejo. Den er regnet som en av Portugals vakreste byer. Évoras gamle bydel er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og bygninger fra byen har inspirert portugisisk arkitektur i Brasil. Her er mange minnesmerker fra romersk og arabisk tid. Av severdigheter kan nevnes Dianatempelet og domkirken, opprinnelig en romersk kirke fra 1100-tallet som ble restaurert i gotisk stil på 1400-tallet, landets største gotiske kirke. Kirken São Francisco regnes som en av de vakreste i landet. Kirkens kapell, Capela dos Ossos, er dekorert med bena fra nesten 5000 skjeletter.

Klima

Évora har et varmt innenlands middelhavsklima med varme og tørre somre og milde, fuktige vintre. Temperaturene kan bli svært høye om sommeren.

Historikk

Évora, den gang kalt Ebora Cerealis, var i romertiden et viktig militært støttepunkt. Byen ble senere omdøpt til Liberalitas Julia etter de privilegier Julius Caesar ga byen. I år 712 til 1166 tilhørte byen maurerne, fikk da navnet Jabura, og utviklet seg til en viktig handelsby. De portugisiske kongene bodde ofte her, og Évora ble erkebispesete i år 1544. Byen var under spansk kontroll i årene 1663 til 1665.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

UNESCO om Évora

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg