Évora, by i Portugal, Alentejo, i innlandet ca. 120 km sørøst for Lisboa; 44 800 innb. (2001). Handelssenter. Turisttrafikk. Noe næringsmiddelindustri (mais, epler, griser m.m.) og tekstilindustri. Museum med romersk samling og kunstmuseum, teater, universitet (1973), erkebispesete.

Évora er den største og viktigste av byene i Alentejo. Den er regnet som en av Portugals vakreste byer. Evoras gamle bydel er plassert på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Her er mange minnesmerker fra romersk og arabisk tid. Av severdigheter kan nevnes Dianatempelet (100- eller 200-tallet) og domkirken, opprinnelig en romersk kirke fra 1100-tallet, restaurert i gotisk stil omkring 1400 og landets største gotiske kirke. Kirken São Francisco regnes som en av de vakreste i landet. Kirkens kapell, Capela dos Ossos, er dekorert med bena fra ca. 5000 skjeletter.

Évora, det gamle Ebora Cerealis, var i romertiden et viktig militært støttepunkt. Byen ble senere omdøpt til Liberalitas Julia etter de privilegier Julius Caesar gav byen. 712–1166 tilhørte byen maurerne (og fikk navnet Jabura) og utviklet seg til en viktig handelsby. De portugisiske kongene residerte ofte her, og Évora ble erkebispesete 1544. Byen var under spansk kontroll 1663–65.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.