Betel (helligdom og by)

Bronsekalv fra Dothan, ca. 1200 fvt. Høyde 12.5 cm, lengde 17,5 cm. Utstilt i Israel Museum, Jerusalem.
Bronsekalv fra det gamle Israel. Slike omtales flere steder i bibeltekstene.
Av .
Lisens: fri

Artikkelstart

Betel var en oldtidsby i Det gamle Israel som er omtalt i Det gamle testamentet og Tanakh. Stedet er trolig identisk med det nåværende Tell Beitin, rundt 15 km nord for Jerusalem. Betel knyttes blant annet til stamfedrene (patriarkene) Abraham og Jakob.

Byens hebraiske navn var Beit El (Guds hus) og den skal lenge ha vært et viktig religiøst sentrum. Ifølge bibeltekstene var det her kong Jeroboam 1 satte opp den ene av de to gullkalvene han mente skulle representere israelittenes gud (1. Kongebok 12, 29–33). Den andre gullkalven sto i oldtidsbyen Dan. Det var også i Betel at profeten Amos prekte mot Jeroboam og truet med at byens innbyggere skulle føres bort som fanger (Amos' bok, 7, 10–17). Under kong Joshias reformer (rundt 622 fvt.) ble tempelet i Betel ødelagt og all offisiell kult flyttet til tempelet i Jerusalem. Betel fikk aldri sin religiøse betydning tilbake (2. Kongebok 23,15).

Betel nevnes i forbindelse med makkabeeroppstanden (167–164 fvt.) og nevnes også av den jødiske historieskriveren Josefus Flavius. Byen nådde sin største utstrekning i bysantinsk tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg