Tel Dan-stelen er en sterkt skadet stele, av svart basaltstein, som antas å være fra midten av 800-tallet før vår tidsregning. Den ble funnet av israelske arkeologer i forbindelse med utgravninger i Tel Dan i det nordlige Israel, i årene 1993 og 1994. Stelen var sterkt skadet, delt i flere deler, og var gjenbrukt som en del av et senere byggverk. De sammensatte delene gir en lesbar 13 linjer lang innskrift, skrevet på gammelarameisk og med fønikiske bokstaver. Denne teksten er blitt en svært viktig og omstridt tekst innenfor forskningen på Det gamle Israels historie.

Man antar at stelen ble reist av en arameisk konge, mest sannsynlig Hasael, til minne om en seier over to konger som ledet en større fiendehær.

Også selve teksten er skadet, og de første og siste linjene mangler. Flere bokstaver lar seg ikke tyde med sikkerhet. Teksten nevner to beseirete konger. De fleste forskere mener kongenes navn må leses som "Joram, [Ahabs] sønn, konge over Israel", og "Akasha (Ahazia) sønn av [Joram], konge av Davids hus" (linje 9). (Det var to omtrent samtidige konger med navn som skrives Joram eller Jehoram. Navnet ble uttalt noe forskjellig i Nordriket og i Juda rike. Bibeltekstene er ikke konsekvente i stavemåten. )

Dette vil da være den tidligste ikke-bibelske teksten som nevner navnet David. Mange anser dette som et bevis på at kong David må ha vært en virkelig historisk person, som grunnla et dynasti, og som også var kjent utenfor landets grenser mer enn hundre år senere. Betegnelsen "Davids hus" brukes også ofte som en betegnelse på Juda rikes kongefamilie mange steder i bibeltekstene (2. Samuelsbok 7,26; Jesaja 7,2 og 7,13). Israel var en vanlig betegnelse på Nordriket/Samaria

Funnet og teksten vakte sterkt interesse i det internasjonale forskningsmiljøet, der enkelte retninger, som de såkalte minimalistene hevder at de bibelske kongene David og Salomo er litterære figurer som bare hører hjemme i bibeltekstene. Diskusjonene om denne teksten holdes ofte i en både polemisk og kritisk tone. Lesingen "Davids hus" fikk så flere forskere til å trekke paralleller til teksten på den omtrent samtidige Mesha-stelen

Bibeltekstene gir en litt annet fremstilling av de historiske hendelsene. I henhold til disse ble Joram drept av hærføreren Jehu, som tok kongemakten i Samaria. Akasha skal være blitt forfulgt og dødelig såret (2. Kongebok 9,24–27. Men siden navnet Jehu også forekommer i innskriften på Tel Dan-stelen, mener mange at Jehu kan ha vært Hasaels medhjelper. At Hazael senere erobret isaelittiske områder øst for elven Jordan bekreftes i bibelteksten (2. Kongebok 10,32.) At han også erobret Dan er derfor ikke usannsynlig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.