Dag Arnesen

Faktaboks

Dag Arnesen
Dag Syver Arnesen
Født
3. mai 1950, Bergen
Dag Arnesen, 2018
Av /Jarle H. Moe.

Artikkelstart

Dag Arnesen er en norsk jazzpianist arrangør og komponist.

Arnesen bidrar på en stor mengde innspillinger i tillegg til utgivelser i eget navn. Han har samarbeidet med musikere som Bjørn Eidsvåg, Silje Nergaard, Karin Krog, Audun Kleive, Bjarne Nerem, Carla Bley, Joe Henderson, John Surman, Elvin Jones, Phil Woods og Jon Christensen.

Dag Arnesen har en rytmisk og åpen spillestil, inspirert av kvartharmonikkpianistene fra 1960-tallet og utover.

Karriere

Arnesen har bakgrunn i klassisk musikk, men ble etter hvert også en sentral pianist i Bergens jazzmiljø. Han ble kjent på begynnelsen av 1970-tallet i lokale grupper med blant annet Arvid Genius, og han spilte i Bergen Ballade Orkester i 1973–1974 (bandet deltok på Kongsberg Jazzfestival i 1974). Deretter spilte han i han en kvartett sammen med Harald Halvorsen. Han ble for alvor kjent for festivalgjengerne gjennom gruppa Frøken Pirk i 1975–1978. Fra 1977 av hadde han også egne grupper, blant annet sammen med Frank Jakobsen på trommer og Øystein Søbstad på saksofon.

Fra 1982 har Arnesen vært bosatt vekselvis i Bergen og Oslo, hvor han har spilt med blant annet Susanne Fuhr, Søyr, Knut Riisnæs, Orleysa og med egne grupper. Han vikarierte også i Radiostorbandet. I 1980–1983 var den suksessfulle gruppa Ny Bris hans hovedprosjekt. Med den gjorde han sin første LP i eget navn, Ny Bris fra 1982. En periode var han også musiker ved Den Nationale Scene.

Arnesen skrev bestillingsverket Strøtanker og røde roser til Vossajazz i 1987, og turnerte i 1993 med et større orkester og egen musikk inspirert av Edvard Grieg.

I 2007 utgav Arnesen under Dag Arnesen Trio det første albumet i det som skulle bli en serie av kritikerroste og populære utgivelser under navnet Norwegian Song.Sammen med Terje Gewelt (erstattet av Ellen Andrea WangNorwegian Song 3, 2010) på bass og Pål Thowsentrommer tolket trioen både tradisjonelle folketoner og komposisjoner av blant andre Edvard Grieg og Ole Bull og arrangerte og fremførte dem i et jazztrio-format. Palle Mikkelborg bidro med trompet, flygelhorn og beatboxing på Norwegian song 3. På Norwegian Song 4 (2017) er trioformatet erstattet av Bergen Big Band, som Arnesen har ledet siden 2014.

Utmerkelser (utvalg)

  • 1981: Drøbak Jazzklubb: Reenskaug-prisen
  • 1992: Vossajazz-prisen,
  • 1993: NOPA-prisen for årets verk (for Rusler rundt 152)
  • 2003: Statoil/Sildajazz-prisen
  • 2009: Buddy-prisen
  • 2014: Gammlengprisen

Utvalgt diskografi

  • Ny Bris (1982)
  • Renascent (1989)
  • The Day After (1990)
  • Photographs (1992)
  • Movin' (1994)
  • Rusler rundt Grieg (1996)
  • Inner Lines (1998)
  • Time Enough (2005)
  • Norwegian Song (2007)
  • Norwegian Song 2 (2008)
  • Norwegian Song 3 (2010)
  • Inner Lines (gjenutgitt, 2012)
  • Grieg, Tveitt & I (2014)
  • Pentagon Tapes (2017)
  • Norwegian Song 4 (2017)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg