Dag Arnesen

Faktaboks

Dag Arnesen
Dag Syver Arnesen
Født
3. mai 1950, Bergen

Artikkelstart

Dag Arnesen er en norsk jazzpianist og komponist.

Arnesen har bakgrunn i klassisk musikk, men har etter hvert blitt en toneangivende pianist i Bergens jazzmiljø. En periode var han også musiker ved Den Nationale Scene. Han har fra 1982 vært bosatt vekselvis i Bergen og Oslo, hvor han har spilt med blant annet Susanne Fuhr, Søyr, Knut Riisnæs, Orleysa og med egne grupper.

Arnesen skrev bestillingsverket Strøtanker og røde roser til Vossajazz i 1987, og turnerte i 1993 med et større orkester og egen musikk inspirert av Edvard Grieg.

I 2007 utgav Arnesen under Dag Arnesen Trio det første albumet i det som skulle bli en serie av kritikerroste og populære utgivelser under navnet Norwegian Song.Sammen med Terje Gewelt (erstattet av Ellen Andrea WangNorwegian Song 3, 2010) på bass og Pål Thowsentrommer tolket trioen både tradisjonelle folketoner og komposisjoner av blant andre Edvard Grieg og Ole Bull og arrangerte og fremførte dem i et jazztrio-format. Palle Mikkelborg bidro med trompet, flygelhorn og beatboxing på Norwegian song 3. På Norwegian Song 4 (2017) er trioformatet erstattet av Bergen Big Band, som Arnesen har ledet siden 2014.

Arnesen bidrar på en stor mengde innspillinger i tillegg til utgivelser i eget navn. Han har samarbeidet med musikere som Bjørn Eidsvåg, Silje Nergaard, Karin Krog, Audun Kleive, Bjarne Nerem, Carla Bley, Joe Henderson, John Surman, Elvin Jones, Phil Woods og Jon Christensen.

Dag Arnesen ble tildelt Buddy-prisen for 2009.

Utvalgt diskografi

  • Ny Bris (1981)
  • Renascent (1989)
  • The Day After (1990)
  • Photographs (1992)
  • Movin' (1994)
  • Rusler rundt Grieg (1996)
  • Inner Lines (1998)
  • Time Enough (2005)
  • Norwegian Song (2007)
  • Norwegian Song 2 (2008)
  • Norwegian Song 3 (2010)
  • Inner Lines (gjenutgitt, 2012)
  • Grieg, Tveitt & I (2014)
  • Pentagon Tapes (2017)
  • Norwegian Song 4 (2017)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg