Silje Nergaard

Faktaboks

Silje Nergaard
Født
19. juni 1966, Steinkjer

Silje Nergaard

Av /KF-arkiv ※.

Diskografi (utvalg)

1990

Tell Me Where You're Going

1991

Silje

1993

Cow On the Highway

1995

Brevet

1996

Hjemefra

2000

Port Of Call

2001

At First Light

2003

Nightwatch

2005

Be Still My Heart - The Essential

2009

A Thousand True Stories

2010

If I could Wrap Up a Kiss

2012

Unclouded

2015

Chain Of Days

Artikkelstart

Silje Nergaard er en norsk sanger og låtskriver som har jobbet mye i grenselandet mellom jazz og pop, både i orkestrerte og mer intime settinger.

Bakrgunn og karriere

Nergaard ble født i Steinkjer og vokste opp på Hamar. Hun fattet tidlig interesse for musikk, både jazz og pop, og allerede i ung alder bidro hun som korist på flere norske utgivelser, herunder på album med Karoline Krüger og Bjørn Eidsvåg. Hun var også med i gruppene Mellow Yellow (fra 1985) og Blue Girls (1986).

Da hun var 16 år gammel høstet hun nasjonal og internasjonal oppmerksomhet etter en opptreden med Jaco Pastorius sitt band under en spontan jam sessionMoldejazz. Med hjelp fra Pat Metheny fikk hun platekontrakt, og platedebuterte i 1990 med singelen og albumet Tell Me Where You're Going, hvor Metheny også bidro som gitarist. Albumet ble en suksess i flere land, særlig i Japan, hvor singelen nådde en førsteplass på salgslistene. Hun fulgte opp med Silje (1991) og Cow On the Highway (1993), og satset deretter på å synge på norsk på albumene Brevet (1995), som hadde bidrag fra blant andre Bugge Wesseltoft og Bjørn Kjellemyr, og Hjemmefra (1996).

Med Port of Call fra 2000, et album bestående av en blanding av egne komposisjoner, jazzstandarder og tolkninger av moderne poplåter, beveget hun seg over i en mer tydelig jazzorientert retning. Blant de delaktige på utgivelsen var pianisten Tord Gustavsen, trommeslageren Jarle Vespestad og bassisten Harald Johnsen, som senere skulle utgjøre Tord Gustavsen Trio. Samarbeidet med de tre fortsatte på albumet At First Light (2001). Begge utgivelsene oppnådde gode kritikker og høye salgstall, og At First Light er et av de mest solgte jazzutgivelsene i Norge noen sinne.

Nightwatch kom i 2003, og Nergaard ble i etterkant tildelt Spellemannprisen som Årets spellemann. Samlealbumet Be Still My Heart – The Essential ble utgitt i 2005. Albumet A Thousand True Stories (2009) ble innspilt i Nederland med Metropol Orkest. Tittelsporet ble nominert til en Grammy-pris. I 2015 gav hun ut Chain Of Days, en utgivelse hvor blant andre Kurt Elling, Arve Henriksen og Bendik Hofseth medvirket. Som del av hennes 30-årsjubileum som artist gav hun i 2020 ut en selvtitulert dobbel-CD med akustiske versjoner av noen av sine mest kjente sanger.

Silje Nergaard er gift med artisten Heine Totland.

Les mer i Store norske leksikon

Andre leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg