Jon Christensen

Faktaboks

Jon Christensen
Født
20. mars 1943, Oslo
Død
18. februar 2020, Oslo

Jon Christensen

Christensen, Jon
Av /※.

Artikkelstart

Jon Christensen var en norsk jazzmusiker, trommeslager og perkusjonist. Han var internasjonalt anerkjent som en av sin tids betydelige europeiske jazzutøvere.

Christensen spilte fra 1961 i Arild Wikstrøms kvartett og var også med i Egil Kapstads trio. Utover 1960-årene spilte han med blant andre Karin Krog, Jan Garbarek og George Russell, foruten et stort antall gjestende utenlandske solister.

Senere har Christensen deltatt i en rekke norske og internasjonale grupper, ledet av blant andre Garbarek, Keith Jarrett, Terje Rypdal, Miroslav Vitous og Stan Getz, og han har medvirket på en mengde plateinnspillinger med disse og andre, særlig for det tyske platemerket ECM.

I 1977 ble han tildelt Spellemannprisen for platen No Time for Time fra 1976, sammen med Pål Thowsen. I årene 1983 til 1991 ledet han sammen med Arild Andersen gruppen Masqualero, som høstet stor anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. Senere spilte han blant andre med Knut Riisnæs, John Scofield, Ketil Bjørnstad, Sidsel Endresen og Jacob Young.

Christensen var en fremtredende skikkelse i norsk jazz. Han har blitt beskrevet som en lydhør og følsom trommeslager som preger sine omgivelser i enhver musikalsk sammenheng. Han har mottatt en rekke utmerkelser, herunder Buddy-prisen i 1967.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg