Rio Grande do Norte, delstat i Brasil, Nordøst-regionen, kyst til Atlanterhavet i nord og øst, grenser til Paraíba i sør og Ceará i vest; 52 797 km2 med 3 014 200 innb. (2007). Til delstaten hører Atol das Rocas og småøyene São Pedro og São Paulo, henholdsvis 210 og 900 km nordøst for kysten. Hovedstad: Natal.

Kystsletta, som er smal i øst, men bredere i vest, går gradvis over til et oppskåret platåland av granitt i innlandet. Høyeste punkt er Serra do Coqueiro, 868 moh. Kysten preges av sandstrender, kokospalmer, laguner og utallige sanddyner. Rester av tett skog finnes i sør og vest. Østkysten har 1200–1700 mm årsnedbør, for øvrig varmt og tørt klima med tørre vinder.

Befolkningen er etterkommere etter portugisere og hollendere samt andre innvandrere. 73 % bor i byer, og de største byene (2007) er hovedstaden Natal (774 200 innb., byregionen 1 174 800) og Mossoró (218 200). De sosiale levekårene er vesentlig dårligere enn gjennomsnittet i Brasil.

Rio Grande do Norte regnes som en av Brasils fattigere delstater, og næringslivet er lite utviklet. Det dyrkes sukkerrør, maniok, kokosnøtter, ananas, bønner, mais og jordnøtter (peanøtter). Jordbruket har lav produktivitet pga. det tørre klimaet. Viktigste husdyr er kveg, griser og sau. Delstaten er Brasils største produsent av havsalt (Macau og Areia Branca i nordvest). På land brytes wolfram, gull og enkelte edelstener. På kontinentalsokkelen utenfor kysten (Bacia Potiguar) utvinnes petroleum. Industrien omfatter produksjon av tekstiler, klær, fødevarer og keramikkvarer. Mange sandstrender gjør turisme til en viktig næring.

Franskmennene var de ledende i utviklingen av området fra 1535 til de ble fordrevet av portugiserne 1598. Virksomheten stagnerte inntil hollenderne under deres okkupasjon 1633–54 utviklet utvinning av sjøsalt, oppdrett av kveg og dyrking av sukkerrør. Et opprør blant indianske slaver varte fra 1687 til ca. 1700. I første halvdel av 1800-tallet deltok delstaten sammen med nabodelstater i sør i en serie med separatistiske revolter mot det monarkistiske styret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.