Fortaleza

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fortaleza er hovedstad i delstaten Ceará i Brasils nordøst-region, beliggende ved Atlanterhavskysten og munningen av elven Pajeú. Fortaleza er en nasjonal metropol med 2 686 612 innbyggere; selve byen utgjør sentrum i en større byregion med 4 137 561 innbyggere (IBGE, estimat for 2020).

Faktaboks

Uttale
fortalˈeza

Økonomi og næringsliv

Fortaleza er et viktig industri- og handelssenter i nordøst-regionen. Næringslivet omfatter tekstil- og skoindustri, bomullsindustri, sukkerraffinering, garving, produksjon av fargestoffer og bearbeiding av grønnsaker. Over havnen utskipes sukker, kaffe, bomull og huder. Byen er et av Brasils viktigste turistsentere med en storstilt utbygging av hoteller, barer, museer og temaparker langs en 34 kilometer lang urbanisert kystlinje med 15 sandstrender.

Bysenteret har et moderne preg med brede gater og skyskrapere. Byen har også utviklet alvorlige og til dels ekstreme sosiale problemer typiske for brasilianske storbyer. Om lag 16 prosent av Fortalezas befolkning er bosatt i favela-strøk i utkanten av byen; kollektivtransport og urbane fasiliteter er konsentrert til bykjernen. I tørkeperioder mottar Fortaleza mange migranter fra innlandsområdet av Nordøst-regionen (Sertão).

Historie

Fortaleza ble grunnlagt som portugisisk festning i 1609, deretter okkupert av nederlenderne i perioden 1637–54. Handelskompaniet Det nederlandske vestindiske kompani bygde Fort Schoonenborch, derav byens navn. Etter nederlenderne kapitulerte i Pernambuco i 1654 ble fortet overlevert til portugiserne, som omdøpte det til Forte de Nossa Senhora da Assunção. Fortaleza ble hovedstad i kapteinskapet Ceará i 1810, og fikk bystatus og status som provinshovedstad i 1823.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg