Fortaleza, by i Brasil, hovedstad i delstaten Ceará, ved munningen av Rio Pajeú. Byen har status som nasjonal metropol, med 3 880 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). 

Næringslivet inkluderer tekstil- og skoindustri, bomullsindustri, sukkerraffinering, garving, produksjon av fargestoffer og bearbeiding av grønnsaker. Byen er et viktig handelssenter i nordøst-regionen. Over havnen utskipes sukker, kaffe, bomull, huder m.m. Viktig fiskehavn. Statsuniversitet fra 1955, erkebispesete. Internasjonal lufthavn. Byen er et av Brasils viktigste turistsentere med en storstilt utbygging av hoteller, barer, museer og temaparker langs en urbanisert kystlinje med 90 km sandstrender.

Bysenteret har brede gater og flere skyskrapere. Byen har også utviklet alvorlige og til dels ekstreme sosiale problemer typiske for brasilianske storbyer. I tørkeperioder mottar byen mange migranter fra innlandsområdet av Nordøst-regionen (Sertão).

Fortaleza ble grunnlagt som portugisisk festning i 1609, deretter okkupert av nederlenderne 1637–54. Delstatshovedstad fra 1810.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.