Fortaleza

Fortaleza, by i Brasil, hovedstad i delstaten Ceará, ved munningen av Rio Pajeú. Byen har status som nasjonal metropol, med 3 880 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Fortaleza
Uttale
fortalˈeza

Næringslivet inkluderer tekstil- og skoindustri, bomullsindustri, sukkerraffinering, garving, produksjon av fargestoffer og bearbeiding av grønnsaker. Byen er et viktig handelssenter i nordøst-regionen. Over havnen utskipes sukker, kaffe, bomull, huder m.m. Viktig fiskehavn. Statsuniversitet fra 1955, erkebispesete. Internasjonal lufthavn. Byen er et av Brasils viktigste turistsentere med en storstilt utbygging av hoteller, barer, museer og temaparker langs en urbanisert kystlinje med 90 km sandstrender.

Bysenteret har brede gater og flere skyskrapere. Byen har også utviklet alvorlige og til dels ekstreme sosiale problemer typiske for brasilianske storbyer. I tørkeperioder mottar byen mange migranter fra innlandsområdet av Nordøst-regionen (Sertão).

Fortaleza ble grunnlagt som portugisisk festning i 1609, deretter okkupert av nederlenderne 1637–54. Delstatshovedstad fra 1810.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg