kongo - bakongo

Kongo er en samlebetegnelse på flere bantutalende folkegrupper i de sørvestlige deler av de to Kongo-statene og det nordlige Angola; de mest kjente er vili, yombe og solongo. Språket, kikongo, brukes over store områder og er anerkjent som et av de fire nasjonale språkene i Den demokratiske republikken Kongo. Totalt teller kongofolkene noe over 10 millioner (2005).

Faktaboks

også kjent som:

bakongo

Jordbruk er hovednæringen, med vekt på maniok, bananer, mais, søtpoteter, bønner, jordnøtter og taro. For salg dyrkes blant annet kaffe, kakao, bananer og oljepalmer. Kongofolkene bor i områder med store og viktige elver, og fiske og handel har lenge vært viktige næringsveier. Jakt spiller ikke lenger noen vesentlig rolle; mange bor dessuten i dag i byer og større sentre.

Slektskapssystemet er matrilineært, og tradisjonelt bodde de i landsbyer gruppert etter ættelinjer. Hver enkelt landsby har nå en selvstendig stilling; det er praktisk talt ikke spor igjen etter det gamle kongokongedømmet. En stor del av befolkningen er kristen, blant annet som resultat av svenske misjonærers langvarige virksomhet. Et kristent særtrekk i denne delen av Afrika er en utpreget messianistisk og profetisk tradisjon, noe som har ført til at kongofolkene har stått sentralt i politisk-religiøse vekkelser, gjerne med sterk frykt for fremmede. Den tradisjonelle religionen var fokusert på ånde- og forfedrekult.

Kongofolkene har rike kulturelle tradisjoner, blant annet innen skulptur, der de har skapt noe av det ypperste i Afrika.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg