Bulgarias flagg og våpen

Artikkelstart

Bulgarias flagg har tre like brede, horisontale striper i hvitt, grønt og rødt (regnet ovenfra). Flagget ble antatt i 1879. Frem til 1990 var riksvåpenet plassert i det hvite feltet, inne ved stangen.

Riksvåpen

Våpenet som ble innført i 1997 bygger på våpenet fra 1944.

Riksvåpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Helt siden 1879 har løven vært nasjonalsymbol for Bulgaria. Før andre verdenskrig viste riksvåpenet en gyllen løve på rød bunn. Den bulgarske folkerepublikken (1946–1990) hadde et våpenskjold som viste en gyllen løve på blå bunn, i nederkant av skjoldet toppen av et tannhjul. Våpenet ble endret flere ganger, senest i 1971, og den siste varianten var kronet med en rød stjerne, flankert av kornaks og avsluttet nedentil med et bånd med årstallene 681 (det første bulgarske rike) og 1944 (frigjøringen fra fascismen).

Folkerepublikkens riksvåpen gikk ut av bruk etter 1990 og ble i 1997 erstattet med et nytt våpen, som bygger på det gamle våpenet fra før 1944. Skjoldet har en kronet, opprett løve i gull på rød bunn og er kronet av en krone av den typen som ble brukt av de bulgarske kongene på 1400-tallet, prydet med en krans av tre hele og to halve kors, samt en kronet glob på toppen. Skjoldbærere er to kronede løver i gull. Skjoldet hviler på korslagte eikegrener og et hvitt tekstbånd med innskriften 'Enighet gjør sterk'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg