Bulgarias flagg og våpen

Flagget

Bulgarias flagg av The World Factbook 2013-14. Falt i det fri (Public domain)

Flagget har tre like brede, horisontale striper i hvitt, grønt og rødt (regnet ovenfra). Flagget ble antatt i 1879. Til 1990 var riksvåpenet plassert i det hvite feltet, inne ved stangen.

Riksvåpen

Helt siden 1879 har løven vært nasjonalsymbol for Bulgaria. Før den annen verdenskrig viste riksvåpenet en gyllen løve på rød bunn. Folkerepublikkens våpenskjold viste en gyllen løve på blå bunn, i nederkant av skjoldet toppen av et tannhjul. Våpenet ble endret flere ganger, senest 1971, og den siste varianten var kronet med en rød stjerne, flankert av kornaks og avsluttet nedentil med et bånd med årstallene 681 (det første bulgarske rike) og 1944 (frigjøringen fra fascismen).

Folkerepublikkens riksvåpen gikk ut av bruk etter 1990 og ble 1997 erstattet med et nytt våpen, som bygger på det gamle våpenet fra før 1944. Skjoldet har en kronet, opprett løve i gull på rød bunn og er kronet av en krone av den typen som ble brukt av de bulgarske kongene på 1400-tallet, prydet med en krans av tre hele og to halve kors, samt en kronet glob på toppen. Skjoldbærere er to kronede løver i gull. Skjoldet hviler på korslagte eikegrener og et hvitt tekstbånd med innskriften 'Enighet gjør sterk'.

Anbefalt lenke

Denne artikkelen er hentet fra

Artikkelen ble sist oppdatert 10.05.2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Flagg, våpen og nasjonalsanger

Jon Gunnar Arntzen

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.