tannhjul

Tannhjul

Joe deSousa/flickr.com. CC0

Tannhjul, sylindrisk, konisk eller hyperbolisk maskinelement med fremspring (tenner) til å overføre kraft og til å redusere eller øke hastighet ved roterende bevegelser. Mellomrommet mellom tennene kalles tannluker.

To samarbeidende tannhjul kan ha forskjellige diametre og forskjellig tanntall, men tennene må være utformet på samme måte for de to hjulene, slik at tennene i det ene passer inn i tannlukene i det andre. Tennene skal under drift berøre og rotere på hverandre.

Et samarbeidende tannhjulpar kalles en tannhjulutveksling.

Sylindriske tannhjul benyttes hvor de to tannhjulakslene er parallelle. Disse har i alminnelighet tennene anbrakt langs omkretsen, men kan også ha innvendig fortanning. Står akslene i en vinkel til hverandre i samme plan, brukes koniske tannhjul, og hvis akslene heller ikke ligger i samme plan, brukes hyperbolske tannhjul.

Tannhjul fremstilles av støpejern, bronse, stål, fiberstoff og plast. For å få et jevnere inngrep og mindre støy legges tennene til dels på skrå. Tannprofilet blir oftest utformet etter en evolventkurve (se evolute).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.