Blodveien
Fra anleggsarbeidet med parsellen mellom Rognan og Botn på riksvei 50 (nå E6), kjent som Blodveien.
Av .
Blodkorset

Blodkorset som opprinnelig ble malt med blodet fra fangen Milos Banjac etter at han ble skutt og drept. I dag blir korset jevnlig malt opp.

Blodveien er en strekning på om lag 1,5 kilometer av E6 mellom Botn og Saltnes, umiddelbart øst for Rognan i Saltdal. Veien ble bygd under okkupasjonen, vesentlig av jugoslaviske, men også sovjetiske krigsfanger.

Faktaboks

Også kjent som

Blodvegen

Et stort antall fanger ble drept av tyskerne mens arbeidet pågikk, og da en av fangene ble skutt, malte hans bror et kors av blod på fjellveggen. Denne hendelsen skal være den umiddelbare årsaken til at veistrekningen fikk sitt navn. Stedet hvor korset ble malt, er fremdeles markert. Ikke langt fra veien er en jugoslavisk kirkegård med over 1600 graver.

De jugoslaviske fangenes skjebne er skildret i den norsk-jugoslaviske spillefilmen Blodveien (1955) i regi av Kåre Bergstrøm og Radoš Novaković etter Sigurd Evensmos manuskript. Hovedrollene består av Ola Isene, Andreas Bjarke, Tom Tellefsen og Milan Milošević.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg