Bjørn Skagestad

Faktaboks

Bjørn Skagestad
Født
5. september 1950, Oslo

Bjørn Skagestad er en norsk skuespiller.

Han debuterte i 1969 ved Det Norske Teatret, der han gjorde seg bemerket i roller som Benjamin i August Strindbergs Påske og Konstantin i Anton Tsjekhovs Måken, og han vant en stor seier i dobbeltrollen som keiser Julian og mystikeren Maximos i den første fullstendige oppsetningen av Henrik Ibsens Kejser og Galilæer (1987).

Fra 1988 var han ved Nationaltheatret, der han har hatt en rekke betydelige roller, blant annet Helmer i Et dukkehjem, Hjalmar Ekdal og grosserer Werle i Vildanden og Brack i Hedda Gabler av Ibsen, Sganarelle i Molières Don Juan, Don José i Mérimées Carmen, James Tyrone jr. i Eugene O'Neills Lang dags ferd mot natt, Lange i Bjørnstjerne Bjørnsons Paul Lange og Tora Parsberg, Trigorin i Tsjekhovs Måken og vennen i Jon Fosses Dødsvariasjonar.

I film har han hatt hovedroller i Min älskade (1979), Liv og død (1980), Forfølgelsen (1981), Martin (1981) og Svarte fugler (1983). I Liv Ullmanns filmatisering av Kristin Lavransdatter (1995) spilte han Erlend. Han hadde en gjennomgangsrolle i TV-serien Vestavind (1994–1995).

Bjørn Skagestad er sønn av Tormod Skagestad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg