Faktaboks

Schwarzwald
Uttale
ʃvˈartsvalt
Etymologi
tysk «svartskog»
Kart, Schwarzwald
Kart over Schwarzwald i delstaten Baden-Württemberg.
Feldberg
Feldberg - Schwarzwalds høyeste fjell (1493 moh.).
Feldberg
Lisens: CC BY SA 3.0

Schwarzwald er et fjellområde i det sørvestlige Tyskland, i delstaten Baden-Württemberg, øst for Rhindalen. Området strekker seg over 160 kilometer fra Hochrhein i sør til Kraichgau i nord, og måler 6 009 kvadratkilometer. Cirka 60 prosent av området er dekket av skog, hovedsakelig barskog. Freiburg med sine 236 140 innbyggere (desember 2022) ligger i utkanten av Schwarzwald og er områdets klart største by.

Topper

Det høyeste punktet er Feldberg, som ligger 1 493 meter over havet. Deretter følger Herzogenhorn og Belchen med henholdsvis 1 415 og 1 414 meter. Alle de høyeste toppene ligger i den sørlige delen av Schwarzwald. I nord er Hornisgrinde høyest med beliggenhet 1163 meter over havet.

Elver og innsjøer

Europas nest lengste elv, Donau, har sitt utspring i Schwarzwald gjennom kildeelvene Breg og Brigach. Også Neckar har sin kilde i Schwarzwald. Andre vesentlige elver med oppkomst i området er Enz og Kinzig, som er henholdsvis 105 og 93 kilometer lange. Området har dessuten et stort antall mindre vannløp, hvorav mange i vakre omgivelser.

Innsjøene er tallrike, men relativt små. De mest kjente er Schluchsee og Titisee i det sørlige Schwarzwald. Førstnevnte er områdets største innsjø med 5,1 kvadratkilometer.

Klima

Vind fra Atlanterhavet i vest medfører betydelige nedbørsmengder, spesielt i nordlige strøk. Hornisgrinde har om lag 2100 millimeter nedbør i året. Schwarzwald kjennetegnes ellers av relativt stabile temperaturer; sommeren er kjølig, mens vinteren er mild, men snørik.

Næringsliv

Hochfirstschanze
Schwarzwald, Titisee-Neustadt: Hoppbakken Hochfirstschanze er en av Tysklands store hoppbakker, og den største med naturlig tilløp og unnarenn. Her har det vært hoppbakke fra 1911, og siden 1999 har det vært arrangert internasjonale hopprenn her. Bakkerekorden for menn er på 148 meter, for kvinner 138 meter og holdes av norske Silje Opseth.

Turisme er Schwarzwalds viktigste næring. De mange mineralkildene og kurbadene har i lange tider lokket besøkende fra inn- og utland. I nyere tid baserer turistvirksomheten seg også på vintersportaktiviteter og fotturer i naturen langs tilrettelagte turistveier. Et areal på 10 062 hektar i det nordlige Schwarzwald ble i 2014 delstatens første nasjonalpark.

I deler av Schwarzwald førte forurensning til skogsdød i 1980- og 1990-årene, noe som fikk negative konsekvenser for turistvirksomheten. I tillegg førte flere kraftige orkaner i samme periode til betraktelige ødeleggelser.

Området har status som et av Tysklands viktigste skogbruks- og treforedlingsstrøk. Fra gammelt av var Schwarzwald kjent for treskjærerkunst og gjøkur. Urmakertradisjonen er i dag videreført gjennom finmekanisk industri som blant annet produserer musikkinstrumenter. Schwarzwald har dessuten en rekke mindre vannkraftverk som til sammen utgjør en vesentlig inntektskilde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne nettsider

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg