Schwarzwald

Schwarzwald er et fjellområde i det sørvestlige Tyskland, i delstaten Baden-Württemberg, øst for Rhindalen. Området strekker seg over 160 kilometer fra Hochrhein i sør til Kraichgau i nord, og måler 6 009 kvadratkilometer. Cirka 60 prosent av området er dekket av skog, hovedsakelig barskog. Freiburg er Schwarzwalds klart største by.

Faktaboks

uttale:
ʃvˈartsvalt

Topper

Det høyeste punktet er Feldberg, som ligger 1 493 meter over havet. Deretter følger Herzogenhorn og Belchen med henholdsvis 1 415 og 1 414 meter. Alle de høyeste toppene ligger i den sørlige delen av Schwarzwald. I nord er Hornisgrinde høyest med beliggenhet 1163 meter over havet.

Elver og innsjøer

Europas nest lengste elv, Donau, har sitt utspring i Schwarzwald gjennom kildeelvene Breg og Brigach. Også Neckar springer ut i Schwarzwald. Andre vesentlige elver med oppkomst i området er Enz og Kinzig, som er henholdsvis 105 og 93 kilometer lange. Området har dessuten et stort antall mindre vannløp, hvorav mange i vakre omgivelser.

Innsjøene er tallrike, men relativt små. De mest kjente er Schluchsee og Titisee i det sørlige Schwarzwald. Førstnevnte er områdets største innsjø med 5,1 kvadratkilometer.

Klima

Vind fra Atlanterhavet i vest medfører betydelige nedbørsmengder, spesielt i nordlige strøk. Hornisgrinde har om lag 2100 millimeter nedbør i året. Schwarzwald kjennetegnes ellers av relativt stabile temperaturer; sommeren er kjølig, mens vinteren er mild, men snørik.

Næringsliv

Turisme er Schwarzwalds viktigste næring. De mange mineralkildene og kurbadene har i lange tider lokket besøkende fra inn- og utland. I nyere tid baserer turistvirksomheten seg også på vintersportaktiviteter og fotturer i naturen langs tilrettelagte turistveier. Et areal på 10 062 hektar i det nordlige Schwarzwald ble i 2014 delstatens første nasjonalpark.

I deler av Schwarzwald førte forurensning til skogsdød i 1980- og 1990-årene, noe som fikk negative konsekvenser for turistvirksomheten. I tillegg førte flere kraftige orkaner i samme periode til betraktelige ødeleggelser.

Området har status som et av Tysklands viktigste skogbruks- og treforedlingsstrøk. Fra gammelt av var Schwarzwald kjent for treskjærerkunst og gjøkur. Urmakertradisjonen er i dag videreført gjennom finmekanisk industri som blant annet brukes til produksjon av musikkinstrumenter. Schwarzwald har dessuten en rekke mindre vannkraftverk som til sammen utgjør en vesentlig inntektskilde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg