Carl Bosch

SCODE. Begrenset gjenbruk

Carl Bosch, tysk kjemiker, nevø av Robert Bosch. For sitt pionerarbeid på høytrykk-kjemiens område fikk Bosch sammen med Friedrich Bergius Nobelprisen i kjemi i 1931. Han studerte metallurgi ved den tekniske høyskolen i Berlin og kjemi ved universitetet i Leipzig 1892-98. Han tok en doktorgrad i organisk kjemi med Johannes Wislicenus som veileder (som også Eyvind Bødtker).

Han ble først ansatt i BASF AG hvor han i årene 1909-13 utviklet Fritz Habers metode til fremstillingen av ammoniakk til en industriell prosess (Haber-Bosch-metoden). I 1925 var Bosch med på å etablere I.G. Farbenindustrie hvor han ble direktør og styreformann.

Også for mange andre kjemiske prosesser som krever høye temperaturer og høye trykk, var Boschs innsats av grunnleggende betydning, bl.a. for fremstilling av metanol og for fremstilling av bensin og mellomtunge oljer fra kull og tunge oljer. Bosch hadde forståelse for den grunnleggende vitenskapelige forskningens betydning for kjemisk industri, og opprettet flere forskningslaboratorier.

Bosch mistet sin posisjon etter hvert som nazistene sikret sitt grep om makten i Tyskland på grunn av sin kritikk av deres politikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.