Carl Bosch

Faktaboks

Carl Bosch
Uttale
båʃ
Født
27. august 1874, Køln, Tyskland
Død
26. april 1940, Heidelberg, Tyskland

Carl Bosch

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Carl Bosch var en tysk kjemiker. Han fikk Nobelprisen i kjemi i 1931 for sitt pionerarbeid på høytrykk-kjemiens sammen med Friedrich Bergius. Han er mest kjent for å ha vært med på utviklingen av Haber-Bosch-metoden; en metode for å fremstille ammoniakk.

Han studerte metallurgi ved den tekniske høyskolen i Berlin og kjemi ved universitetet i Leipzig 1892–1898. Han tok en doktorgrad i organisk kjemi med Johannes Wislicenus som veileder (som også Eyvind Bødtker).

Han ble først ansatt i BASF AG hvor han i årene 1909–1913 utviklet Fritz Habers metode til fremstillingen av ammoniakk til en industriell prosess (Haber-Bosch-metoden). I 1925 var Bosch med på å etablere I.G. Farbenindustrie hvor han ble direktør og styreformann.

Også for mange andre kjemiske prosesser som krever høye temperaturer og høye trykk, var Boschs innsats av grunnleggende betydning, blant annet for fremstilling av metanol og for fremstilling av bensin og mellomtunge oljer fra kull og tunge oljer. Bosch hadde forståelse for den grunnleggende vitenskapelige forskningens betydning for kjemisk industri, og opprettet flere forskningslaboratorier.

Biografi

Etter hvert som nazistene sikret sitt grep om makten i Tyskland, mistet Bosch sin posisjon fordi han kritiserte politikken deres.

Carl Bosch var nevø av Robert Bosch.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg