Faktaboks

I.G. Farbenindustrie
fork. for Interessengemeinschaft der Deutschen Teerfarbenindustrie I.G. Farben
I.G. Farben
I.G. Farbens hovedkvarter i Frankfurt am Main, oppført 1928-1931.
Av /Technische Universität Berlin.

I.G. Farbenindustrie er et tidligere tysk kjemikonsern, opprettet 1925 i Frankfurt am Main ved sammenslutningen av Tysklands ledende kjemiske bedrifter. Farbenindustrie var i sin tid verdens største kjemikonsern med virksomhet innen alle kjemiens områder, og drev også omfattende forskning.

I 1945 ble konsernet oppsplittet av de allierte og omfattet da 169 selskaper i vestsonene og 45 i østsonen, i alt ca. 850 fabrikker. I Vest-Tyskland ble kjemivirksomheten videreført i de såkalte Nachfolgegesellschaften ('etterfølgerselskaper'): Hoechst og Bayer i 1951 og BASF i 1952. I Øst-Tyskland ble fabrikkene overtatt av staten. I.G. Farben fortsatte likevel som et børsnotert eiendomsselskap, til det gikk konkurs i 2003.

I.G. Farben gikk i 1927 inn i et samarbeid med Norsk Hydro og overtok 25 % av Hydros aksjekapital, mens Hydro overtok aksjer i I.G. Farben. Under andre verdenskrig overtok konsernet de franske Hydro-aksjene og fikk dermed aksjemajoriteten i selskapet. Etter krigen ble de tyske aksjene overtatt av de franske eiere og den norske stat.

I.G. Farben under andre verdenskrig

Før og under andre verdenskrig var I.G. Farben et meget viktig selskap for det tyske nazistiske styret. Konsernets fabrikker produserte blant annet ammunisjon og sprengstoff, syntetisk gummi og bensin som erstatningsprodukter, gassen Zyklon B til gasskamrene i konsentrasjonsleirene, samt den første nervegassen. Selskapet brukte under krigen Auschwitz-fanger til slavearbeid i sine fabrikker og hadde i alt over 80 000 krigsfanger og tvangsarbeidere i sin tjeneste.

Etter krigen ble flere av konsernets ledere dømt for krigsforbrytelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg