Arundhati Roy

Faktaboks

Arundhati Roy
født:
1961

Arundhati Roy

Av /KF-arkiv ※.

Arundhati Roy, indisk forfatter som skriver på engelsk. Hennes mest kjente verk er den internasjonale bestselgeren The God of Small Things (Guden for små ting) fra 1997. Roy har senere blitt kjent som aktivist og forfatter av politiske essays.

Oppvekst og tidlig karriere

Roy vokste opp i Kerala, som datter av en syrisk kristen mor og en far som var hindu. Hun utdannet seg til arkitekt ved en skole i Delhi, men begynte aldri å praktisere faget. Etter hvert kom hun inn i filmmiljøet i Delhi, først som skuespiller og senere som manusforfatter for film og fjernsyn. Blant annet var Roy manusforfatter for og skuespiller i lavbudsjettfilmen In Which Annie Gives It Those Ones (1988). Filmen er et tidlig eksempel på Roys fokus på å gjengi hvordan det engelske språket blir brukt i India.

The God of Small Things

I 1997 utgav Roy sin første og eneste roman, The God of Small Things (norsk oversettelse Guden for små ting, samme år). Boken ble umiddelbart en bestselger og kritikersuksess over det meste av verden. Rettighetene til romanen ble solgt til 18 land før boken kom ut, og i løpet av kort tid var den oversatt til 40 språk. I Norge ble Guden for små ting valgt ut som hovedbok for Bokklubben Nye Bøker og solgte 60 000 eksemplarer på et halvt år.

Ved utgangen av 1997 hadde den solgt fire millioner eksemplarer på verdensbasis, og dessuten vunnet Bookerprisen.

Handlingen i The God of Small Things er hovedsakelig lagt til Kerala på 1960-tallet. Hovedpersonene er Ammu og barna hennes, de syv år gamle tvillingene Rahel og Estha. En av de sentrale intrigene i romanen er det forbudte kjærlighetsforholdet mellom Ammu og Velutha, som kommer fra ulike sosiale lag – hun tilhører den syrisk kristne overklassen og han er kasteløs.

Fortellingen er ikke strukturert kronologisk, men hopper stadig frem og tilbake i tid. Et hovedtema er menneskenes behov for å kontrollere og forstå verden ved å klassifisere og putte i kategorier, og det truende ved alt som overskrider disse grensene. Et annet tema er hvordan den britiske koloniseringen av India medførte en identitetskrise for deler av den indiske befolkningen.

Aktivisme og politiske essays

Siden slutten av 1990-tallet har Roy markert seg som politisk aktivist med spesielt fokus på miljø og menneskerettigheter, og ikke-voldelig motstand. I 1999 kom The Cost of Living (norsk oversettelse Levekostnader), der hun i to essayer retter flengende kritikk mot indiske myndigheter og deres arroganse overfor den fattige befolkningen, en holdning som kommer til uttrykk i gigantiske damprosjekter og atomvåpenprøver.

Andre politiske essays er samlet i The Algebra of Infinite Justice (2001). Den norske oversettelsen Til alle murmeldyr og markmus her i verden ...(2004) inneholder også senere tekster.

Roys essays er ofte svært polemiske. Selv om hun hovesakelig har en lokal orientering i det hun skriver om, er hun også en sterk kritiker av amerikansk utenrikspolitikk og den globale nyliberalismen.

The Ministry of Utmost Happiness

I 2017, 20 år etter The God of Small Things, ga Roy ut sin andre roman, The Ministry of Utmost Happiness (norsk oversettelse Ministeriet for den høyeste lykke samme år). Romanen er hovedsakelig lagt til samtidens India og vever sammen to historier. Den ene handler om transkjønnede, muslimske Anjum, som vokser opp i Delhis gamleby, og som trekker seg tilbake til en kirkegård etter en traumatisk opplevelse. Den andre historien handler om sørindiske S. Tilottama, en eksentrisk arkitekt som blir vartet opp av tre menn som har sentrale roller i konflikten i Kashmir.

Romanen har et tydeligere politisk innhold enn debutromanen, og sentrale temaer er den hindunasjonalistiske bølgen i India, og det indiske militærets fremferd i Kashmir og mot maoistgeriljaen i landet. The Ministry of Utmost Happiness er hovedsakelig en tredjepersonfortelling, men Roy trekker også inn en førstepersonforteller, i tillegg til brev og notater fra ulike karakterer.

Bøker

 • The God of Small Things (1997, norsk oversettelse Guden for små ting)
 • The end of imagination (1998)
 • The Cost of Living (1999, norsk overs. Levekostnader, s.å.)
 • The greater common good (1999)
 • The Algebra of Infinite Justice (2001, norsk overs. Til alle murmeldyr og markmus her i verden..., 2004)
 • Power politics (2002)
 • War talk (2003)
 • Public power in the age of empire (2004)
 • An Ordinary Person's Guide To Empire (2004)
 • Listening to grasshoppers (2009)
 • Broken republic (2011)
 • Capitalism: A ghost story (2014)
 • The Ministry of Utmost Happiness (2017, norsk oversettelse Ministeriet for den høyeste lykke)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg