Indre monolog er en litterær fremstillingsmåte som særlig benyttes i moderne psykologiske romaner og noveller, hvor hendelser og handlingsforløp fremgår av personenes indre overveielser eller samtaler med seg selv. Indre monolog betegner en blandingsform mellom direkte og indirekte tankereferat og forekommer gjerne som lengre skjulte tankereferater eller korte tankeutbrudd hvor den formidlende instansen er borte. Teknikken bryter dermed det tradisjonelle skillet mellom referat, beretning og replikk. Terminologien er imidlertid temmelig uklar på dette området, og en rekke begreper benyttes til å beskrive omtrent samme fenomen.

Faktaboks

Uttale
-lˈå:g

Teknikken er brukt av blant andre James Joyce, Dorothy Miller Richardson, Virginia Woolf og William Faulkner.

Stream of consciousness-teknikken, med utgangspunkt blant annet i William James' psykologi og særlig knyttet til Joyce, brukes ofte i samme betydning som indre monolog, men er mer en videreutvikling hvor tankenes assosiative, ulogiske forløp klarere uttrykkes, også på språkplanet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg