Hege Schøyen

Faktaboks

Hege Schøyen
Født
22. mai 1957, Oslo
Hege Schøyen er en norsk sanger og skuespiller.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Hege Schøyen (til høyre) fikk sitt gjennombrudd som bokseren "Stælken Gundersen" i en forestilling med Dizzie Tunes i 1990. Til venstre spiller Grethe Kausland rollen som "Knerten".
Stælken Gundersen
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Hege Schøyen er en norsk sanger og skuespiller, utdannet ved Norges musikkhøgskole.

Hun hadde sin debut som revyskuespiller på Chat Noir i 1982, og slo igjennom i 1986 med skikkelsen Stælken Gundersen. Hege Schøyen fikk Leif Justers ærespris i 1988, Komiprisen i 2001, og Komiprisens hederspris i 2013.

Schøyen har samarbeidet blant annet med Dizzie Tunes, Øystein Sunde, Vazelina Bilopphøggers og Kjersti Holmen. Sammen med Øivind Blunck har hun skapt flere show, Bare Gode Venner (1992), Fast følge (1996) og Sammen igjen (2007), alle med premierer på Dizzie Showteater, samt Hege og Øivind går til Operaen (vist blant annet i Den Norske Opera & Ballett i 2014). På Nationaltheatret spilte hun Hanna Glawari i Den glade enke i 1987, og da Thalia Teater satte opp Nattens umusikalske dronning i 2011, hadde hun rollen som Florence Foster Jenkins.

Hun har også markert seg som TV-artist, som programleder i ungdomsprogrammet Midt i smørøyet, og som tenåringen Bitten i samspill med Øivind Blunck som Reidar. Schøyen hadde hovedrollen som Sara i komiserien Sara & Selma (2011). Hun har spilt i flere norske og svenske filmer, og mottok Filmkritikerprisen og ble nominert til Amandaprisen for sin rolle som Siv i Hilde Heiers Suffløsen (1999). Dessuten har hun hatt filmroller i blant annet Blücher (1988), Andre omgang (2007), Høst (2015) og Det norske hus (2017).

Hege Schøyen er datter av regissør Eli Skolmen Ryg, halvsøster av skuespiller Anne Ryg, og gift med musiker Arild Andersen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg