Hege Schøyen

Hege Schøyen av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Hege Schøyen er en norsk sanger og skuespiller, utdannet ved Norges musikkhøgskole. Hun hadde sin debut som revyskuespiller på Chat Noir i 1982, og slo igjennom i 1986 med skikkelsen Stælken Gundersen. Hege Schøyen fikk Leif Justers ærespris i 1988, Komiprisen i 2001, og Komiprisens hederspris i 2013.

Hege Schøyen har samarbeidet blant annet med Dizzie Tunes, Øystein Sunde, Vazelina Bilopphøggers og Kjersti Holmen. Sammen med Øivind Blunck har hun skapt flere show, Bare Gode Venner (1992), Fast følge (1996) og Sammen igjen (2007), alle med premierer på Dizzie Showteater, samt Hege og Øivind går til Operaen (vist blant annet i Den Norske Opera & Ballett i 2014). På Nationaltheatret spilte hun Hanna Glawari i Den glade enke i 1987, og da Thalia Teater satte opp Nattens umusikalske dronning i 2011, hadde hun rollen som Florence Foster Jenkins.

Schøyen har også markert seg som fjernsynsartist, som programleder i ungdomsprogrammet Midt i smørøyet, og som tenåringen Bitten i samspill med Øivind Blunck som Reidar. Hun hadde hovedrollen som Sara i komiserien Sara & Selma (2011). Hege Schøyen har spilt i flere norske og svenske filmer. Hun mottok Filmkritikerprisen og ble nominert til Amandaprisen for sin rolle som Siv i Hilde Heiers Suffløsen (1999). Hun har dessuten hatt filmroller blant annet i Blücher (1988), Andre omgang (2007), Høst (2015) og Det norske hus (2017).

Hege Schøyen er datter av regissør Eli Skolmen Ryg, halvsøster av skuespiller Ane Ryg, og gift med musiker Arild Andersen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.