Christian Colbjørnsen

Faktaboks

Christian Colbjørnsen

Christian Colbiørnsen

Født
1. februar 1749, Sørum
Død
17. desember 1814, København

Christian Colbjørnsen. Maleri av Jens Juel, ca. 1790. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Christian Colbjørnsen, dansk-norsk jurist, bror av Jacob Edvard og Edvard R. Colbjørnsen. Han var høyesterettsadvokat fra 1773 og kammeradvokat fra 1780. Sammen med Reventlow har han hovedæren for forordningen av 1788 om stavnsbåndets opphevelse.

Colbjørnsen etterfulgte Henrik Stampe som generalprokurør i Kancelliet 1788, og utarbeidet og motiverte de fleste av Kancelliets lover og forordninger i 1790-årene, blant annet reskriptet av 1790 om trykkefrihetens grenser, forordningen av 1793 om forbedringer i fengselsvesenet og andre forordninger, særlig innenfor prosess- og strafferett. Hele hans virksomhet var preget av hans faste overbevisning om at det innenfor det opplyste eneveldets ramme var mulig å gjennomføre reformer som sikret en større individuell frihet.

Colbjørnsens popularitet dalte sterkt da han ble tillagt ansvaret for den reaksjonære forordningen av 1799 om trykkefrihetens grenser. Det er mulig at dette var årsaken til at han ble forbigått ved utnevnelsen til president i Kancelliet, og en tid etter måtte oppgi sin stilling som generalprokurør. Fra 1804 til sin død var han justitiarius i Høyesterett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg