Gravkrypten på Akershus
I gravkrypten på Akershus slott står dobbeltsarkofagen til kronprinsesse Märtha og kong Olav 5 (til høyre) og den hvite marmorsarkofagen til kong Haakon 7 og dronning Maud.
Gravkrypten på Akershus
Av /NTB.

Krypt er et mer eller mindre underjordisk rom; en underjordisk grotte eller gang. I dag brukes krypt ofte i betydningen gravkjeller, men fra gammelt var krypt et rom for kirkelige handlinger.

Faktaboks

Etymologi
via latin crypta ‘underjordisk gang, grotte, gravkammer’; av gresk kryptein ‘skjule’; jamfør norrønt krǫptr, kraptr ‘underjordisk kirke’

Hos de første kristne var krypt benevnelse på de større rom i katakombene, senere på de gravkapellene, fortrinnsvis for helgener, som i mange tilfeller ble anlagt under kirkenes kor, etter hvert også under andre deler av kirkerommet.

I Norge fantes krypter blant annet i Michaelskirken i Munkeliv kloster i Bergen og i kirken på Kapittelberget ved Skien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg