Brahma
Guden Brahma. Indisk gudeplakat
Brahma
Lisens: CC BY SA 3.0

Indisk maleri av Trimurti fra 1800-tallet. Shiva er i midten, Vishnu til venstre og Brahma til høyre

/Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0

Brahma er en skapergud i hinduismen. Han har historisk hatt stor betydning, men er en lite sentral gud i dagens hinduisme.

Brahma må ikke forveksles med brahman, som er et hovedbegrep i hinduistisk filosofi og teologi og refererer til verdens og universets guddommelige enhet.

Brahma har røtter i den vediske guden Prajapati som hadde skaperfunksjoner i vedisk religion. Brahma tenkes av og til på som den som manifesterer de evige Veda-tekstene i begynnelsen av hver skapelsesperiode. Oppkomsten av vishnuismen og shivaismen gjorde at Brahma mistet mye av sin betydning. Skaperfunksjonen ble i hinduismen overtatt av shakti, det kvinnelige skaperprinsipp.

Trimurti

Brahmas tidlige sentrale rolle som skaper er bevart i trimurti-ideen. I trimurti («tre former») danner gudene Brahma, Vishnu og Shiva en treenighet som skaper, vedlikeholder og ødelegger. Forestillingen om trimurti er mest utbredt i den indiske delstaten Maharashtra, antakelig på grunn av guden Dattatreyas popularitet. Dattatreya tenkes på av noen som en avatara av både Brahma, Vishnu og Shiva.

Skapelsesperiodene

Brahma har også en betydning i hindusimens lære om yuga, skapelsesperiodene. En skapelsesperiode, kalt mahayuga, varer 4 320 000 menneskeår. En dag for Brahma er tusen slike skapelsesperioder. En natt har tilsvarende lengde.

Livslengden til en Brahma-gud utgjør derfor et stort antall skapelsesperioder. Brahma lever i 100 år. Omgjort i menneskeår er dette 311 040 milliarder år. Regnestykket er som følger: 4 320 000 menneskeår × 1000 × 360 (dager i et år) × 100 (år) × 2 (alle nettene som varer like lenge som dagene), det vil si 311 040 milliarder eller 311 040 000 000 000 000 menneskeår.

Deretter kommer det en ny Brahma-gud med nye skapelsesperioder. Universets lange varighet danner kontrast til moksha, frelse, som er tidløshet.

Templer

Bare et fåtall templer i dagens hinduisme er tilegnet Brahma. Et av de mest kjente er i byen Pushkar i den indiske delstaten Rajasthan. Statuer av Brahma finnes i flere templer. Brahma er populær særlig i Thailand, der han heter Phra Phrom og tenkes på som lykkebringende og som en beskyttergud. Et kjent eksempel er Erawan-templet i sentrum av Bangkok, som er tilegnet Brahma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg