Fra Gamlebyen. Av /Nasjonalmuseet. Falt i det fri (Public domain)

Anders Svarstad

Faktaboks

Anders Svarstad

Anders Castus Svarstad

Født
22. mai 1869, Lille Svarstad i Hole, Buskerud
Død
22. august 1943, Oslo

Selvportrett 1903. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Anders Svarstad
Av /※.

Artikkelstart

Anders Castus Svarstad, norsk maler, særlig kjent for sine portretter og bylandskaper. Svarstad oppholdt seg over lengre perioder i Italia og Frankrike, og det var i Roma han i 1909 møtte forfatter Sigrid Undset, som han senere giftet seg og fikk tre barn med.

Anders Svarstad var elev ved Kunstindustriskolen i 1886–89, han arbeidet en tid som dekorasjonsmaler, blant annet årene 1892–94 i Chicago. Han studerte i 1897–98 i Paris og året etter hos Lauritz Tuxen i København.

Svarstad malte karakterfulle portretter, blant annet av den svenske maleren Thora Holmström (1907, Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo) og sin hustru Sigrid Undset (1911, Bergen Kunstmuseum), men sitt egentlige område fant han i skildringen av fabrikkbyen, i en koloritt av sotsvart og grått, mønjerødt og grønt. Motivene er dels hentet fra Oslo, for eksempel Myrens verksted (1906, Bergen Kunstmuseum), dels fra hans mange reiser. Etter en reise i Alpene 1920 kom også høyfjellet inn i hans motivkrets, likesom han i Norge gjerne malte historiske byggverk som Akershus og Hovedøya kloster.

Han arbeidet også med raderinger. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet eier to portretter av ham, syv bybilder, blant annet Terrasse i Roma (1913), og Fra gassverket (1930), I de franske Alper (1920) og et stilleben (1919) samt grafikk. Han drev 1926–29 en malerskole sammen med Søren Onsager. Han var også kunstanmelder og satt i rådet i Nasjonalgalleriet og Kunstnernes Hus og som styremedlem i Oslo Kunstforening. En minnestein ble 1970 reist over ham ved Bønsnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg