Hovedøya kloster

Ruinene av Hovedøya kloster, som ble plyndret og brent i 1532.

Hovedøya
Klosterruinene på Hovedøya.
Hovedøya kloster

Hovedøya kloster. Rekonstruksjonstegning av Harald Sund.

Av /NTB Scanpix ※.
Hovedøya kloster

Oversiktsbilde av ruinene fra 1930.

Av /Nasjonalbiblioteket.
Hovedøya kloster
Fra undersøkelser av ruinene på slutten av 1800-tallet.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Hovedøya kloster var et klosterHovedøya utenfor Oslo. Klosteret ble grunnlagt i 1147 og oppløst i 1532, og var et av Norges største og rikeste klostre. I dag er det kun ruiner igjen av anlegget.

Faktaboks

Også kjent som

Hovedøen kloster

Historie

Hovedøya kloster ble grunnlagt i 1147 av cisterciensermunker utsendt fra abbediet i Kirkstead i Lincolnshire under ledelse av nordmannen Andverus. Klosteret ble anlagt ved en liten kirke vest på øya. Kirken ble senere bygd om i stil med det vanlige skjema for Cistercienserordenens anlegg. I løpet av de neste 400 årene vokste anlegget betraktelig, med bygningene gruppert omkring en firkantet hage sør for kirken. Ved gaver samlet klosteret seg omfattende jordegods i Oslo-området.

I 1532 lot høvedsmannen Mogens GyldenstierneAkershus abbed Hans Andersen kaste i fengsel fordi abbeden året før hadde søkt å støtte kong Christian 2, som ble avsatt i 1523, men forsøkte å vinne tilbake tronen. Klosteret ble plyndret og brent, senere oppløst, og godset lagt til kronen. Ruinene tjente i de neste århundrer som steinbrudd for festningens byggearbeider.

Utgravning og rekonstruksjon

Utgravninger av ruinene ble foretatt i 1845–1847. De ble avdekket og renset i 1877 og 1890. Videre utgravning, konservering og rekonstruksjon har pågått fra 1932.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fischer, Gerhard: Klosteret på Hovedøya: et cistercienseranlegg, 1974, isbn 82-90052-04-9
  • Garstein, Oscar: Mariu-klaustr i Höfudey: Cistersienserklostret på Hovedøya [...], 1990
  • Panhoff, Trygve: Mariaklosteret på Hovedøya, 1990, isbn 82-992120-0-6

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg