Ørsta-Volda lufthamn
Widerøe Dash-8 på Ørsta-Volda lufthamn, Hovden
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Ørsta-Volda lufthamn, Hovden er en sivil, regional lufthavnkortbanenettet. Lufthavnen ligger i Ørsta kommune, Møre og Romsdal, rundt sju kilometer nord for Volda tettsted og omkring fire kilometer sørvest for Ørsta tettsted. Lufthavnen ble åpnet i 1971.

Faktaboks

Også kjent som

Hovden lufthamn

Historie

Ørsta-Volda lufthamn
Ørsta-Volda lufthamn, Hovden
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Trafikkutvikling (reisende inkl. transitt)

2015 115009
2016 104627
2017 111278
2018 114922
2019 109060
2020 58337
2021 72121
2022 103418
Kilde: Avinor AS

30. juni 1971 foresto daværende samferdselsminister Reiulf Steen den offisielle åpningen av Ørsta-Volda lufthamn, Hovden. Imidlertid var dette nesten 40 år etter at det første flyet landet i området.

Flypioneren Gidsken Nilsine Jakobsen landet i Volda med sjøfly sommeren 1934. Det sies at hun satte bygda på ende ved å tilby turistflyging noen dager. For ti kroner kunne de som ønsket det, få se bygda fra luften, og mange benyttet seg av muligheten med sjøflyet, som brukte Røysbrygga som sjøflyhavn. Fotograf Karl Kornberg (1898–1980) var en av de som benyttet sjansen, og tok de første flyfoto man kjenner av Ørsta og Volda. Ryktet sier at Kornberg hang ut gjennom flydøra med fotoapparatet mens en annen holdt ham fast i beina, så han ikke skulle ramle ut.

I 1965 var det norske stamrutenettet hovedsakelig utbygget, men avstanden fra Ørsta og Volda til nærmeste flyplass var lang. Turen til Ålesund lufthavn, Vigra tok gjerne to til tre timer med bil, og man var avhengig av to ferjer hver vei. Da Håkon Kyllingmark ble samferdselsminister i 1965, mente han at flyplassutbyggingen hadde tatt for lite hensyn til distriktene. Han gikk inn for å bygge et nytt rutenett som var mer tilpasset distriktene, basert på kortbaneflyplasser.

Ørsta og Volda kommuner nedsatte i februar 1968 et utvalg som skulle utrede mulighetene for en felles kortbaneflyplass for de to kommunene. Utvalget hadde som mandat å se på trafikkgrunnlag, lokalisering og kostnader. Utvalget pekte på området ved Hovdentjønna, sørvest for Ørsta, som det beste alternativet.

Stortinget vedtok 12. juni 1969 at Ørsta og Volda skulle få sin flyplass. Vedtaket kom sammen med flyplassene i Sogndal og Flora, slik at de skulle inngå i kortbanenettet mellom Bergen og Trondheim, sammen med flyplassen på Øyrane i Førde. Lufthavnene skulle stå ferdig allerede i 1971. Selv om gleden i distriktet var stor, var det mange som stilte spørsmål ved den korte anleggsperioden. Kommunene ble imidlertid enige, og gjorde i 1970 vedtak om bygging.

3. juli 1970 ble det ved kongelig resolusjon gitt konsesjon for bygging og drift, og ett år senere ble flyplassen i Hovdebygda åpnet for drift.

Rutedrift og flytyper

Helt siden starten i 1971 har Widerøe vært ruteoperatør på Hovden. De første 22 årene opererte de med Twin Otter, og fra 1993 faset de inn Dash 8. I en kort periode i 1986–1988 benyttet de også Dash 7 i tillegg til Twin Otter.

Den første tiden med Twin Otter fungerte rutene hovedsakelig som «materuter» inn mot Ålesund lufthavn, Vigra, men med overgang til Dash 8 ble rutene utvidet til å bli en større del av rutenettet. I dag går det flere ruter daglig mellom Oslo og Hovden.

I forbindelse med at Widerøe i 1986–1988 benyttet Dash 7 i tillegg til Twin Otter, så man en vesentlig økning i trafikken, noe som førte til at passasjerterminalen ble byttet ut. Den opprinnelige terminalen ble bygget om til bruk for de ansatte ved lufthavnen, og det ble bygget ny terminal for passasjerene.

Eiksundtunnelen

Eiksundtunnelen
Eiksundtunnelen - lengde 7765 meter
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

I 2008 åpnet Eiksundtunnelen, som ga kommunene Herøy, Ulstein og Hareid fastlandsforbindelse. Dette førte til at øyfolket i kommunene fikk vesentlig kortere reisevei til lufthavnen på Hovden, noe som førte til en kraftig vekst i trafikktallene.

Navnestrid

Før åpningen av Ørsta-Volda lufthamn benevnte Luftfartsdirektoratet konsekvent alle flyplasser med rutetrafikk i Norge som «lufthavn». Ikke langt fra den nye flyplassen for Ørsta og Volda kommuner lå hjemplassen til Ivar Aasen, og på samme sted som flyplassen nå ligger, var en annen nynorsk dikter født; Anders Hovden.

Volda kommune orienterte derfor Luftfartsdirektoratet om det lokale vedtaket at man skulle benytte «lufthamn», og gjorde samtidig oppmerksom på at «lufthavn» kunne oppfattes som en hån mot livsverket til Ivar Aasen. Direktoratet valgte å gi etter, og navnet ble derfor Ørsta-Volda lufthamn.

Ulykker og hendelser

  • 8. mai 2018 styrtet et mikrofly hardt i bakken rett etter avgang fra flyplassen; to personer ble lettere skadd.

Trafikkdata

  • ICAO flyplasskode: ENOV
  • IATA flyplasskode: HOV
  • Betjening: AFIS (Aerodrome Flight Information Service)
  • Rullebane (TODA): 1130/1130 meter
  • Høyde: 74 meter over havet

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg