Mikrofly
.
Lisens: CC BY 2.0

Mikrofly er et lite ett til to-seters motordrevet fly med en maksimal avgangsvekt på 450 kilogram (for to seter) og 300 kilogram (for ett sete). Mikroflyene, som ofte er en slags videreutviklede, motoriserte hangglidere, kom mot slutten av 1970-årene og ble raskt populære.

Faktaboks

Uttale
mˈikrofly
Også kjent som
mikrolett fly

Typer

Gyrokopter

.
Lisens: CC BY 2.0

Mikrofly deles i tre hovedgrupper etter måten de styres på:

  • Vektskiftstyrt fly, også kjent som trike og motorisert hangglider, er nærmest en hangglider med motor og understell.
  • Rorkontrollert fly manøvreres ved hjelp av høyde-, balanse- og sideror som i konvensjonelle fly.
  • Gyroplan, også kalt gyrokopter, har en frittløpende rotor istedenfor vinger.

Motoriserte paraglidere regnes ikke som mikrofly.

Krav og sertifisering

Ansvaret for typegranskning, registrering og sertifisering i Norge er tillagt mikroflyseksjonen i Norges Luftsportforbund.

Minste kontrollerbare flyhastighet skal ikke overskride 65 km/t, og det skal være maksimalt to personer i flyet. Avgangsvekten (den kombinerte vekten av flyet, pilot, passasjerer og drivstoff) skal ikke være høyere enn 450 kilogram for tosetere og 300 kilogram for ensetere. Det gis tillegg til den maksimale avgangsvekten på 50 kilogram for sjøfly og amfibiefly, og fem prosent for nødskjerm (opptil 15 kilogram for ensetere og opptil 22,5 kilogram for tosetere). Mikrofly kan kun flys om dagen og navigere etter visuelle referanser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg