Åsnes Finnskog kirke

Åsnes Finnskog kirke er en kirke i Åsnes kommune i Innlandet fylke. Den ligger ved Vermundsjøen i Åsnes kommunes del av Finnskogen. Kirken hører til Åsnes finnskog sokn i Vinger og Odal prosti. Den er en del av Hamar bispedømme og forvaltes av Åsnes kirkelige fellesråd.

Kirken er en trekirke og ble oppført i 1861. Den er bygget etter tegninger av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan og har rundt 250 sitteplasser.

I sommermånedene er kirken en veikirke og åpen for besøkende. I vinterhalvåret lander mange med småfly på isflyplassen på Vermundsjøen og deltar på gudstjeneste.

Eksteriør og interiør

Kirken er en langkirke oppført i laftet tømmer. Under utvidelsen i 1911–1912 fikk kirken tårn over det opprinnelige våpenhuset, nye vinduer og kor med sakristier på hver side. I tillegg ble store deler av interiøret bygget om. Kirkeklokken fra 1902 er støpt hos O. Olsen & Søn.

Altertavlen med nygotisk omramming er malt av Ragnvald Hjerlow og framstiller oppstandelsen, som er en kopi av et maleri av Adolph Tidemand. Både prekestol og døpefont er på alder med kirken. Orgelet fra 1979 står på vestgalleriet.

Historie

På midten av 1800-tallet fikk det nye Åsnes prestegjeld to nye kirker i nærheten av hverandre. Den første av disse var Gretviken kirke, nå kjent som Åsnes Finnskog kirke.

Kirken ble innviet i 1861 og satt opp med tanke på skogfinnene, som da levde i de sørlige delene av Finnskogen. I 1911–1912 ble kirken restaurert og utvidet. I 1965 fikk den to østvinduer i koret glassmalerier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg