Chili er verdens mest brukte krydder ved siden av pepper. Krydderet brukes i alle verdenshjørner og er velegnet til all slags mat, fra desserter og sjokolade til fisk, kjøtt og grønnsaker. I Vesten er vi fremdeles nokså forsiktige med mengden, men i Mexico, hele Asia fra India og sør- og østover, store deler av Afrika og Sør-Amerika, er man ikke redd for å putte en håndfull chili i gryta. Chili inneholder mye A- og C-vitaminer.
I chili-landet Mexico brukes alltid bestemte chili-typer i bestemte retter, mens i resten av verden skilles det vanligvis bare mellom mer eller mindre sterke, store eller små, røde eller grønne og tørket eller fersk chili. Det er styrken som er den store forskjellen, selv om også smaken varierer en del. Det er stor forskjell på fersk og tørket chili: tørket chili mister mye av den fruktige, friske smaken, men beholder det meste av skarpheten.
På fersk chili fjernes som regel frøene, da disse er sterkere enn selve fruktkjøttet. Tørket chili brukes i en rekke krydderblandinger. I krydderpasta, chilisauser og andre kryddersauser brukes først og fremst fersk chili. Chili brukes også til å smaksette oljer som anvendes i matlaging.
Virkestoffet i chili er alkaloidet capsaicin, og dette stoffet brukes både i framstilling av pepperspray og som doping i hestesporten. Capsaicin frigjør endorfiner, det virker stimulerende og smertestillende.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.