Ugandas parlament
Ugandas nasjonalforsamling holder til i Kampala. Bildet viser inngangspartiet i front, parlamentsbygningen i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Uganda er en republikk i Øst-Afrika, og har vært en selvstendig stat siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1962. Kampala er konstitusjonell hovedstad hvor den utøvende makt (presidenten og regjeringen), den lovgivende forsamlingen (parlamentet) og høyesterett har tilhold. Etter forfatningen av 1995 er Uganda en presidentstyrt og enhetsstatlig republikk. Det er allmenn stemmerett for alle over 18 år. Grunnloven er Ugandas øverste lov.

Forfatning og politisk system

Yoweri Museveni
Foran valget i 2006 ble grunnloven endret slik at president Yoweri Museveni kunne sitte som president i et ubegrenset antall perioder. Museveni har vært president i Uganda siden 1986. Bildet er tatt under et besøk i India i 2015.
Av .

Uganda fikk sin første forfatning etter løsrivelsen fra Storbritannia i 1962. Etter å ha blitt revidert tre ganger, etablerte grunnloven fra 1995 Uganda som en republikk med utøvende, lovgivende og dømmende makt.

Nåværende president i Uganda, Yoweri Museveni, innførte etter maktovertagelsen i 1986 et nullpartisystem, der politiske partier ble forbudt og de folkevalgte formelt ikke kunne representere noe politisk parti. Etter en folkeavstemning i 2005 ble et flerpartisystem innført. Foran valget i 2006 ble grunnloven endret slik at Museveni kunne sitte som president i et ubegrenset antall perioder. I 2017 fikk Museveni og hans regjering gjennom et parlamentsforlag om å oppheve presidentembetets aldersbegrensning på 75 år, slik at presidenten kan i sitte livet ut.

Presidenten velges i allmenne valg for fem år. Presidenten i Uganda har vide fullmakter, og er statsoverhode, leder av regjeringen og militært øverstkommanderende. I tillegg utnevner presidenten visepresident, statsminister og regjeringsmedlemmer.

Parlamentet består av totalt 552 medlemmer. 353 av medlemmene er valgkretsrepresentanter som velges direkte i allmenne valg. 146 av plassene i parlamentet er reservert for kvinner, med et sete for hvert av de 146 distriktene. De øvrige representantene er nominert blant ulike interessegrupper. Blant annet er hæren, fagforeninger og representanter for ungdommer og eldre medlemmer av parlamentet.

Administrativt

Uganda er delt inn i fire administrative regioner – sentral, vest, syd og nord. De fire regionene er delt inn i 146 distrikter. Hvert distrikt har en ordfører og en folkevalgt forsamling med en viss grad av indre selvstyre. I tillegg er hovedstaden Kampala delt inn i fem administrative regioner som er ledet av en folkevalgt ordfører.

Rettsvesen

Det ugandiske rettsvesenet er basert på på engelsk Common Law, afrikansk sedvanerett, som er lover gitt av de engelske parlamentet under kolonitiden. Rettsvesenet i Uganda har likevel vært gjennom store forandringer siden uavhengigheten i 1962, og er i dag i stor grad basert på forfatningen fra 1995.

Høyesterett er den øverste rettsinstansen i Uganda, og fungerer også som den øverste ankedomstolen i landet. Videre følger lagmannsretter, tingretter og familie-, barn- og eiendomsdomstoler. Dommere for høyesterett utnevnes av presidenten, mens dommere for lagmannsretten nomineres av presidenten og godkjennes av parlamentet. Rettsvesenet i Uganda er delvis uavhengig fra staten, men presidentens innflytelse på utnevnelsen av dommere har bidratt til å svekke domstolenes uavhengighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg