hemmelige selskaper

Artikkelstart

Hemmelige selskaper er en betegnelse som brukes om ulike sosiale og religiøse organisasjoner i en rekke samfunn. I enkelte av dem er selve medlemskapet hemmeligholdt, i andre er det kjent for utenforstående hvem som er medlemmer, men disse pålegges taushetsplikt om organisasjonens handlinger, oppbygning og spesielle kunnskap.

Hemmelige selskaper varierer også i form og formål – fra rekreasjons- og festklubber via organisasjoner for religiøs kult eller til fremme av økonomiske interesser, til politiske pressgrupper og rene terror-organisasjoner. Som eksempel på den siste typen kan nevnes Ku Klux Klan i USA og leopardmenn i Afrika. Et av de mest kjente hemmelige selskaper i vestlige land er Frimurerordenen.

Felles for de aller fleste hemmelige selskaper er at de har egne ritualer, initiasjonsseremonier og spesiell kunnskap som avsløres for medlemmene etter hvert som de avanserer i organisasjonen. I de fleste tilfeller er medlemskapet inndelt i grader. Så vel rekruttering som opprykk i gradene er vanligvis frivillig, i mange hemmelige selskaper kan det også kjøpes. Ellers begrenses rekrutteringen etter kvalifikasjoner som kjønn, alder, sosial status eller etnisk identitet. Det hemmelige ved organisasjonene gir dem en egen mystikk som ofte utnyttes av selskapene når de opererer som maktorgan.

Hemmelige selskaper finnes i stamme- og bondesamfunn så vel som i industrisamfunn i alle verdensdeler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg