Salix viminalis

Kurvpil her lange, smale blader. Hobro, Jylland, Danmark

Kurvpil er en stor busk eller lite tre i vierfamilien. Buskene har lange, tynne kvister med lange, smale blader. Dette er en innført art som opprinnelig kommer fra sørligere deler av Europa. Denne arten har vært dyrka i Norge i flere hundre år fordi kvistene brukes til kurvfletting. Arten regnes som en fremmedart i Norge og er gitt høyeste risikovurdering i siste Fremmedartsliste, SE – svært høy risiko.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Salix viminalis
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utseende

Salix viminalis

Kurvpil vokser gjerne på vannkanter. Glenstrup Sø, Jylland, Danmark

Buskene er en til fem meter høye, med lange, tynne og gulbrune kvister. Av og til forekommer det trær på opptil 15 meters høyde. Bladene er lange, opptil 20 centimeter og lansettformede. Både hunnaksene og hannaksene er smale og opptil fem centimeter lange. Kurvpil spres både med frø og kvister som kan rotslå.

Utbredelse

Kurvpil stammer fra Mellom-Europa, Øst-Europa og Vest-Sibir, men på grunn av langvarig dyrking er den spredd over store deler av Europa. I Norge har den vært plantet for bruk til kurvfletting i alle fall sida 1700-tallet og i seinere tid også som prydbusk og lebusk. Den finnes nå forvilla langs kysten i Sør-Norge, særlig på Østlandet, men det er funn helt til Trondheim. I lavlandet på Østlandet finnes den inn til Ringsaker og Lillehammer. Kurvpil finnes i mange slags våte eller fuktig områder.

Bruk

Kurvpil brukes til kurvmøbler og til å flette kurver og andre husflidsgjenstander av. Også andre pilearter, for eksempel hvitpil og rødpil, kalles av og til kurvpil. De er alle trær med lange, tynne og svært seige og bøyelige årsskudd.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kurvpil
Salix viminalis
Tidligere vitenskapelig navn
Salix serotina Pall.
Artsdatabanken-ID
102709
GBIF-ID
5372933

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg