rynkevier

Hannplanter av rynkevier seint i blomstringa da pollenknappene er innskrumpa. Litloshaugen, Hardangervidda.
Rynkevier hannplanter
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Rynkevier er en lav, krypende vierart, som er en av tre lavvokste vierne i fjellet. Denne arten er avhenigig av baserik grunn og finnes i snøleier, fuktig heier og berg i fjellet. Rynkevier skiller seg fra musøre og polarvier ved at bladet har dype rynker.

Faktaboks

Etymologi

av latin reticulatus, med små rynker

Også kjent som

Salix reticulata

Beskrivelse

Hunnplanter av rynkevier. Tingsvaet, Oppdal.
Rynkevier hunnplanter
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Rynkevier har et omfattende nettverk av forveda stengler på eller noe nede i underlaget. Hovedgreinene er et par millimeter tjukke, grønne eller rødlige. Bladene er ovale, tjukke og med tydelig nettnervatur. Fargen er mørkegrønn på oversida og lysere på grunn av et vokslag under. Bladnervene er tydelig forhøya på undersida og ofte rødlige. Bladkanten er som regel helt glatt, men nedbøyd.

Som andre arter i slekta Salix er rynkevier særbu, og hannaks og hunnaks sitter på ulike planter. Blomsteraksene sitter på skaft som kan være et par centimeter lange. Aksene er smale, avlange og har noen titalls blomster. Hannaksene er rødlige før pollenknappene åpner og gule etterpå. Hunnaksene er også rødlige og tett ullhåra. Kapslene er eggforma, butte i toppen og tett ullhåra. De ørsmå frøa har en dusk av ullhår festa til basis slik at de spres godt med vind.

Utbredelse

Rynkevier finnes på områder med baserik berggrunn i fjellet. Her finnes arten i snøleier, på fuktig heier og i tillegg på bergflater og bergklipper.

Der berggrunnsforholdene ligger til rette er rynkevier ganske vanlig i hele fjellkjeda. Rynkevier har en arktisk-alpin utbredelse på den norlige halvkule, men mangler på Grønland og Island.

Reproduksjon

Rynkevier produserer nektar og trolig bidrar både insektpollinering og vindpollinering til plantenes seksuelle reproduksjon og frøsetting. I tillegg reproduserer rynkevier vegetativt ved hjelp av jordstenglene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg