gråselje

Salix cinerea

Gråselje, hunnblomsterstand med synlige, gulgrønne arr. Glenstrup Sø, Jylland, Danmark

Salix cinerea

Gråselje, hannplante med åpne pollenknapper og rikelig med gult pollen. Danmark

Artikkelstart

Gråselje er en art i vierfamilien som danner store busker eller små trær på inntil ti meters høyde. Arten finnes i fuktige områder i lavlandet, hovedsakelig i sørøstlige deler av landet.

Faktaboks

Etymologi
Cinerea, av latin, askegrå.
Vitenskapelig navn
Salix cinerea
Beskrevet av
Carl von Linné

Kvistene hos gråselje er lodne av små hår og det er de fem til ti centimeter lange bladene også. Bladene er to til tre ganger så lange som de er breie, og omvendt eggforma eller eliptiske. Ved bladfestene har gråselje skeive akselblad som sitter på lenge utover sesongen.

Gråselje blomstrer før lauvsprett. Hannplantenes blomsteraks er rødlige fordi pollenknappene er røde før de åpner seg. Pollenet er gult slik at blomsteraksene da blir gule. Hunnplantenes aks er grågrønne med små gule arr. Både hannaks og hunnaks har kort, grå behåring. Fruktene er lange, spisse kapsler som sprekker opp slipper ut små frø som spres med vinden ved hjelp av frøull.

Gråselje finnes i fuktige områder som vasskanter, flommark, langs bekker og grøfter. Arten er sørøstlig i Norge og er vanlig i lavlandet på Østlandet og finnes på Sørlandet til Lista. I tillegg er det isolerte forekomster noen steder nord i Trøndelag. Utenfor Norge finnes arten i Europa, Vest-Asia og Nordvest-Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gråselje
Salix cinerea
Tidligere vitenskaplig navn
Salix aquatica Sm., Salix cinerea cinerea
Artsdatabanken-ID
102662
GBIF-ID
5372605

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg