Jean Baptista van Helmont
Av .
Lisens: CC 1.0

van Helmonts eksperiment er det første kvantitative vitenskapelige eksperiment som ble gjort på å studere hva som gir vekst av planter.

Eksperimentet ble utført av den belgiske kjemikeren og legen Jean Baptista van Helmont (1577–1644). Det ble publisert etter hans død (posthumt) i Ortus Medicinae i 1648, og er et av de første eksempler på bruk av vitenskapelige metode og eksperimentell plantefysiologi. Dette eksperimentet egner seg til skolebruk for å demonstrere fotosyntese og biomasseproduksjon.

Eksperimentet

van Helmont plasserte en seljebusk på omtrent 5 pund (2,2 kilo) i en potte med omtrent 200 pund (90 kilo) jord. Jorden hadde tørket i en ovn og var deretter fuktet med regnvann. Potten med jord ble dekket av en jernplate med mange hull for å hindre at noe fra luften falt ned i potten.

Etter fem år bare med tilførsel av regnvann veide busken 169 pund og 3 unser (77 kilo). Jorden ble tørket og veid på nytt og hadde bare tapt vekt tilsvarende 2 unser (57 gram). van Helomont tok ikke hensyn til bladene som falt av busken hver høst. Hans konklusjon var at plantenes vektøkning bestående av skudd, ved, bark og røtter hadde kommet fra vann alene, i overensstemmelse med Thales fra Milet.

van Helmont visste ikke at plantene absorberer karbondioksid (CO₂) fra lufta og tar opp mineralnæring fra jorda. Hadde han konstruert eksperimentet litt annerledes kunne han ha oppdaget at mesteparten av vektøkningen av tørrvekten til plantebiomassen, cirka 90 prosent kommer fra karbondioksid i lufta omkring planten assimilert i fotosyntesen sammen med vann (cirka 7 prosent) og mineralnæring (cirka 3 prosent).

Bruk i undervisning

van Helmonts eksperiment i en mindre og kortere versjon egner seg til skolebruk for å demonstrere fotosyntese og biomasseproduksjon: eksperimentdesign (forsøksmateriale, kontrollgrupper, avhengige og uavhengige variabler), hypoteser og hypotesetesting, statistisk analyse av måleresultater og konklusjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg