Været på Yr
Slik kan en værmelding se ut, dette eksempelet er fra Yr-appen. På bildet vises et eget 90-minutters-nedbørvarsel i den røde ruten.
Yr.
Lisens: CC BY 2.0

Værmeldinger formidler værvarsler ut til folk gjennom ulike kanaler, for eksempel TV, radio og Internett.

Innhold

Innholdet i en værmelding kommer litt an på hvilken kanal det formidles gjennom. Den kan for eksempel bestå av ferske observasjoner, en kort beskrivelse av værsituasjonen og dens utvikling, samt værvarsler for angitte områder og tidsintervaller.

Værkart

Værvarsling

Værmelding på TV. På bildet sees TV2s kanskje mest kjente værvarsler i 1990-årene, Siri Kalvig.

Av /KF-arkiv ※.

I noen værmeldinger, for eksempel på TV, brukes værkart der fronter, vindpiler og nedbørområder er tegnet inn. Ved å vise disse som stillbilder i en sekvens (animasjon) viser man både forflytning og endring av værsystemene i varslingsperioden. Det vises ofte også satellittbilder. Disse bildene er bearbeidet etter mottagelse for å illustrere fenomener som snø, is og skyforhold.

Grafikk

I nyere værmeldinger på nettsider og i apper er det vanlig å bruke grafikk som viser værsymboler, temperatur, nedbør, vind og så videre for et bestemt sted. Noen ganger brukes også kart som viser for eksempel områder med nedbør og kurver for lufttrykk (isobarer).

Spesialvarsler

Meldinger beregnet på skipsfarten legger gjerne vekt på vind, bølger og synsvidde. Luftfarten legger størst vekt på å få hyppige og nøyaktige observasjoner (METAR) fra flyplassene og på kortsiktige varsler (TAF) som gir vind, sikt og skyforhold.

Varslingsdistrikter

Værvarsling

Et utvalg værvarslingsdistrikter som har blitt brukt i værmeldinger fra Meteorologisk institutt opp gjennom årene.

Av /Store norske leksikon ※.

Selv om været ikke så ofte følger administrative inndelinger, så er det nyttig å dele inn landet i større og mindre områder og navngi disse i værmeldingene. Særlig i radio og på TV er det viktig med kjente, korte og konsise navn, slik at det skal være mulig for de som følger værmeldingen å skjønne hvilket område varselet gjelder for.

Værvarslingsdistriktene er geografisk begrensede områder som legges til grunn for inndeling av værvarslene. Grensene trekkes slik at det innen et distrikt vanligvis er relativt ensartet vær, eventuelt med en viss forskjell mellom høyere og lavere, ytre og indre strøk. Distriktsinndelingen i Norge har typisk vært basert på fylkesinndelingen, men kystlinjen og fjellområdene, for eksempel Hardangervidda og Dovrefjell, er ofte tatt ut som egne distrikter.

Når ikke annet er nevnt, regnes disse varslene stort sett å dekke lavereliggende, bebodde strøk. Tilføyelser som «storm i fjellet», «snø over omtrent 500 meter» er vanlig.

Leverandører

Meteorologisk institutt formidler værmeldinger i NRK TV og radio. NRK og Meteorologisk institutt samarbeider også om værtjenesten Yr. Selskapet StormGeo AS formidler værmeldinger i TV 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg