værmelding

Værmelding, formidler værvarslene til allmennheten via kanaler som fjernsyn, radio og Internett.

Værmeldinger består oftest av ferske observasjoner, av og til en kort beskrivelse av værsituasjonen og dens utvikling, samt varsler for angitte områder og tidsintervaller. Meldinger beregnet på skipsfarten legger vekt på vind, sjø og synsvidde over større havområder. Luftfarten legger størst vekt på å få hyppige og nøyaktige observasjoner fra flyplassene og på kortsiktige varsler som gir vind, sikt og skyforhold.

Meteorologisk institutt leverer fjernsynsmeldinger for NRK og TVNorge, mens selskapet Storm leverer varsler til TV 2. Det brukes værkart der fronter, vindpiler og nedbørområder er tegnet inn på en datamaskin og tas derfra direkte inn på fjernsyn. Værkartene ligger nær opptil dem som meteorologene bruker. Ved å sende disse som stillbilder i en sekvens viser man både forflytning og endring av værsystemene i varslingsperioden. Det vises ofte satellittbilder som henter informasjon ved flere bølgelengder enn i det synlige lys, f.eks. i det infrarøde området. Bildene er bearbeidet etter mottagelse for å illustrere f.eks. snø, is og skyforhold.

Det brukes også grafiske informasjonssystemer der værparametrene er en funksjon av tiden for et stort antall geografiske posisjoner. Dette gjør det mulig å vise værutviklingen i form av en tilsynelatende trinnløs utvikling (animasjon). Områder med nedbør og lufttrykkskurver (isobar) vises som en fortløpende prosess, mens aktuelt vær på faste tidspunkter tas ut på detaljkart. Detaljkartene viser værparametrene i utvalgte punkter som gjerne svarer til værstasjonene. Også i disse punktene er værparametrene hentet digitalt, i dette tilfellet fra en datafil laget av varslingsmeteorologen. Det er da enkelt å sette til effekter som blinkende symboler, spesielle farger o.l.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg