TAF

Artikkelstart

TAF er et kortfattet, detaljert værvarsel spesielt utarbeidet for flyplassene. Varslene skrives i METAR-kode, der TAF er en forkortelse for Terminal Aerodrome Forecast.

Faktaboks

Også kjent som

Terminal Aerodrome Forecast

Varselet er hovedsaklig utarbeidet med tanke på landing og skal også være representativt for flyplassens inn- og utflygningsområder.

En TAF er oppbygd som en tekststreng, der hver parameter har sin faste plass:

STED UTSENDELSESTID GYLDIGHETSTID VIND SIKT VÆR SKYER ENDRINGSGRUPPER=

Hoveddel

En TAF består av en hoveddel, som beskriver forventet framherskende vær. Det vil si det været som ventes å være dominerende. Denne delen skal alltid gi en selvstendig beskrivelse av bakkevind, sikt, vær og skyer.

Disse værparameterne, samt sted og tid, angis som beskrevet i artikkelen om METAR.

Endringsgrupper

Dersom det forventes signifikante avvik fra hoveddelen beskrives dette i en eller flere endringsgrupper. Hva som er signifikant for luftfarten er klart definert. Det kan for eksempel være at vinden dreier mer enn 60 grader, eller at været endrer seg fra lett regn til middels kraftig regn

Varige endringer angis med BECMG (BECoMinG)

Noen værforhold vil ha en temporær (TEMPOrary) karakter. Det kan for eksempel regne lett, med middels kraftige byger innimellom. Dette angis med en TEMPO-gruppe:

Dersom meteorologen er usikker på om et fenomen, for eksempel torden, vil intreffe markerer hun usikkerheten med PROB (PROBability). PROB30 og PROB40 indikerer henholdsvis 30 og 40 prosent sannsynlighet.

Eksempel

Eksempelet under er fra Flesland 28. oktober 2009:

TAF 280800Z 2809/2909 12008KT 9999 -RA FEW020 BKN040 TEMPO 2821/2909 15015G25KT

Dette varselet er utsendt den 28. kl. 08 (universlatid), og er gyldig fra kl. 09 den 28. og ett døgn frem i tid. Det blåser fra øst-sørøst, med en styrke på åtte knop. Sikten er 10 kilometer eller mer, og det er lett regn. Det er en eller to åttedeler skydekke i 2000 fots høyde, og fem til sju åttedeler i 4000 fots høyde. Fra kl. 21 den 29. vil det temporært blåse mer: Sør-sørøstlig femten knop, med vindkast opp i tjuefem knop.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg