numerisk værvarsling

Eksempel på numerisk værvarslingsmodell, der vi ser hvilket område Arome-modellene beregner været for.

Artikkelstart

Numerisk værvarsling er beregninger av været fremover i tid ved bruk av superdatamaskiner.

Faktaboks

Uttale
numˈerisk værvarsling

Endringer i atmosfæriske forhold beregnes ved tallmessig (numerisk) løsning av de hydrodynamiske og termodynamiske ligninger. Beregningene handler særlig den storstilte fordelingen av lufttrykk og temperatur, og forutsetter bruk av kraftige og raske datamaskiner.

Værvarslingsmodeller

I numerisk værvarsling brukes værvarslingsmodeller. En slik datamodell beskriver atmosfæren på et bestemt tidspunkt og utviklingen fremover i tid. Utgangspunktet er værobservasjoner fra hele verden. Deretter brukes fysiske lover, empiriske sammenhenger og matematisk modellering til å beregne værets utvikling fremover. Vanligvis beregnes været for noen timer eller dager fremover, og oppdateres typisk flere ganger om dagen.

Rutenett

De numeriske værvarslingsmodellene beregner været i punkter i et rutenett.

Yr/Erik Bolstad.
Lisens: CC BY 2.0

Beregningene gjøres i et tredimensjonalt rutenett. Rutene i nettet varierer i størrelse etter hvilken modell man bruker. Typisk rutestørrelse er noen få kilometer (for eksempel tre ganger tre kilometer). Etter hvert som datamaskinene blir kraftigere og raskere, så beregnes været for mindre ruter. Fordelen med en mindre rutestørrelse er blant annet at beskrivelsen av terrenget, som fjorder, daler og fjell, blir bedre. Siden været kan være svært forskjellig i en fjord eller på et fjell, gjør dette at værvarslene blir mer nøyaktige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg